Danske arkitekter bag canadisk bibliotek

Schmidt Hammer Lassen architects er i fuld gang med forskellige biblioteksbyggerier rundt omkring i verden - for nylig kunne de sætte punktum for et færdigbygget bibliotek i Canada.
Highlands Branch Bibliotek i Edmonton, Canada. Foto: Schmidt Hammer Lassen.
Highlands Branch Bibliotek i Edmonton, Canada. Foto: Schmidt Hammer Lassen.

Schmidt hammer lassen architects’ første færdigbyggede bibliotek i Canada, Highlands Branch Biblioteket i Edmonton, Alberta, er officielt åbnet. Det 1.500 kvadratmeter store bibliotek er vundet sammen med det lokale arkitektfirma Marshall Tittemore Architects i 2010.

Highlands Branch Biblioteket i Edmonton har betjent borgere i det nordøstlige Edmonton, Highlands, Montrose og Bellevue-område siden 1962. Det nye bibliotek, som nu erstatter det eksisterende afdelingsbibliotek, danner i sit formsprog samspil med kvarterets bygninger.

– Vi er i vores design inspireret af bygningerne i kvarteret. Det nye bibliotek er designet som en komposition af skrå tage, og har med sine store vinduer og metalliske facademateriale fået et nutidigt og moderne udtryk, forklarer partner Chris Hardie fra schmidt hammer lassen architects.

– Biblioteket ligger som en åben pavillon i en have, hvilket er med til at understrege, at dette er et sted, som er åbent for alle: et frit tilgængeligt offentligt rum, et sted at læse, et sted at lære, et sted at mødes, et sted at være.

Lokalt vartegn

Som et vartegn i lokalområdet er det nye bibliotek med til at stimulere den fremtidige udvikling langs 118. Boulevard, ligesom det også bidrager til at højne livskvaliteten for borgerne i området. Fra hvilken som helst retning man ankommer til bygningen – om det er til fods, på cykel, i bus eller bil – kan brugerne se ind i bibliotekets rum.

– Biblioteket er som en pavillon, der henvender sig til sine omgivelser i alle retninger, og fungerer som en lanterne i lokalområdet, siger senior partner Morten Schmidt fra schmidt hammer lassen architects.

– Bygningens transparens og åbenheden bidrager til dens funktion som et socialt mødested, hvilket er afgørende for et moderne bibliotek.

Noget for alle

Det nye bibliotek er organiseret som ét stort rum med tre fløje – en børneafdeling, en teenageafdeling og en afdeling hovedsageligt for voksne. Bibliotekarerne er placeret i midten for at lette adgang og være synlige for bibliotekets brugere. Med 200 kvadratmeter mere end i det gamle bibliotek tilbyder det nye bibliotek forbedrede faciliteter så som en større børneafdeling, et udvidet læseafsnit for voksne, et særligt område for teenagere, stillezoner til læring og læsning, 18 computerpladser, nye teknologier som opfordrer til kreativ aktivitet samt to afleveringsluger med 24-timers åbningstid.

Schmidt hammer lassen architects har mange års erfaring inden for biblioteksdesign, hvor de mest kendte eksempler er udvidelsen af Det Kongelige Bibliotek i København og det Nye Universitetsbibliotek i Aberdeen, Skotland.

Highlands Branch Biblioteket er det første af tre biblioteker, designet af schmidt hammer lassen architects, som står færdig inden for de kommende måneder.

Dette efterår bliver det andet af arkitektvirksomhedens canadiske biblioteker færdigt, Halifax Nye Hovedbibliotek, og i foråret 2015 står det største bibliotek i Skandinavien, DOKK1 i Aarhus, færdigt.

Relateret indhold