Demografisk bombe truer boligbyggeri

Dansk Byggeri: Positiv vending på boligmarkedet truet af en årrække med små årgange.
Selvom det går bedre og bedre for boligmarkedet, så truer nye mørke skyer i form af en stribe små årgange forude. Foto: Colourbox.
Selvom det går bedre og bedre for boligmarkedet, så truer nye mørke skyer i form af en stribe små årgange forude. Foto: Colourbox.

Chefanalytiker Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri peger over for Dagens Byggeri på, at boligbyggeriet i 2013 nåede det laveste niveau siden 2. verdenskrig, og at noget, der mest ligner en “demografisk bombe” under boligmarkedet, truer i horisonten, nærmere bestemt i 2018:

– Alle taler om en snarlig vending i boligmarkedet, men der er ikke så mange, der har været opmærksomme på, at den største gruppe af potentielle førstegangs-boligkøbere er aldersgruppen 30-39 år, og denne aldersgruppe falder voldsomt i antal med cirka 46.000. Derfor vil der i 2018 være en efterspørgsel på cirka 30.000 færre boliger, og det kan hverken faldende priser eller et opsving ændre på, forklarer Finn Bo Frandsen, der har regnet med, at cirka en trediedel af de pågældende er singler, mens resten danner par.

Ingen usikkerhed

Der er ikke den store usikkerhed forbundet med disse tal, da vi jo kender fødselsårgangenes størrelse.

Der vil dog være store forskelle på efterspørgslen efter boliger alt efter hvor i landet, man befinder sig. Der sker fortsat en stor tilflytning til de store byer, først og fremmest København, og der vil der stadig være plads til nybyggeri, mens andre dele af landet affolkes, og boligpriserne kommer under stort pres med deraf følgende lavere nybyggeri:

– Der er altså ikke noget, der tyder på en umiddelbar ændring til det bedre i efterspørgslen efter boliger generelt og dermed mere privat boligbyggeri, siger Finn Bo Frandsen videre.

Der er i øvrigt heller ikke lys for enden af tunnelen, når det gælder nyopførte sommerhuse. På årsbasis bliver der påbegyndt cirka 1.000 fritidshuse, hvilket er det laveste niveau i mange år.

Relateret indhold