Nedrivning af norsk regeringsbygning møder modstand

Den specielle Y-blokken, som er en af Norges regeringsbygninger, nomineres nu til at være et kulturminde - samtidig med, at den skal rives ned.
Y-blokken, som der ses en lille flig af nederst til venstre, blev under terrorangrebet i 2011 beskadiget af en eksplosion. På gavlen ses kunstværket, som er udført af Pablo Picasso og Carl Nesjar. Foto: Colourbox.
Y-blokken, som der ses en lille flig af nederst til venstre, blev under terrorangrebet i 2011 beskadiget af en eksplosion. På gavlen ses kunstværket, som er udført af Pablo Picasso og Carl Nesjar. Foto: Colourbox.

Terrorangrebet i Oslo tilbage i 2011 satte dybe spor i den norske befolkning – naturligvis først og fremmest på grund af de tragiske dødsfald. Men det satte også sine spor på regeringsbygningerne, hvor en eksplosion medførte alvorlige skader.

Det gik blandt andet ud over den særprægede Y-blokken, som stod færdigbygget tilbage i 1970. Den 21.905 kvadratmeter store bygning skiller sig ud fra mængden ved et være Y-formet, hvilket tydeligst ses fra luften. Derudover er den udsmykket af den norske kunstner Carl Nesjar og verdensberømte Picasso.

Det er vigtigt at se disse to kunstværker i Oslo og Barcelona som en helhed.

Xavier Gómez Cataloniens arkitektforening

Hænger sammen

Det er imidlertid blevet besluttet, at den ikoniske bygning skal rives ned for at give plads til nye byggerier. Denne beslutning har vakt harme i mange kredse, både i og uden for Norge. Faktisk kan man så langt væk som i Barcelona i Catalonien høre nogle af de mest kritiske røster.

Her ligger hovedkontoret for den catalanske arkitektforening nemlig, og bygningen, som hovedkontoret ligger i, er på samme måde som Y-blokken prydet med kunstværker af Carl Nesjar og Picasso. I Barcelona mener man derfor, at disse to bygninger har et ubrydeligt bånd, og at en nedrivning af Y-blokken vil være katastrofal.

– Disse to kunstværker hænger sammen. Y-blokken og vores hovedkontor er som søskende. Det er vigtigt at se disse to kunstværker i Oslo og Barcelona som en helhed. Derfor vil det være tragisk, hvis værket i Oslo bliver revet ned, er arkitekt Xavier Gómez fra den catalanske arkitektforening tidligere citeret af Aftenposten for at sige.

Et kulturminde

Nu tager modstanderne af nedrivningen et nyt våben i brug for at bevare bygningen. Således har foreningen Europa Nostra, som arbejder for at bevarre kultur- og naturarv, nomineret Y-blokken til et af denne verdensdels syv mest truede kulturminder.

Nomineringen sker i forbindelse med, at Europa Nostra afholder sin årlige kongres i Oslo i midten juni, skriver Aftenposten. Nu er håbet så, at nomineringen kan lægge yderligere pres på den norske regering for at omstøde beslutningen om nedrivning af bygningen.

Relateret indhold