Skolerenoveringer i en helhed

På Building Green blev skolerenoveringer, indeklima, energi og økonomi debatteret af Energiforum Danmark og Gate 21 foran 100 fremmødte, der aktivt deltog i debatten.
På grund af den klare sammenhæng mellem vores velbefindende, indlæring og indeklimaet, er det ifølge Christian A. Hviid, Ph.D Adjunkt ved DTU, et paradoks, at der er højere ventilationskrav på kontorer end i skolerne.
På grund af den klare sammenhæng mellem vores velbefindende, indlæring og indeklimaet, er det ifølge Christian A. Hviid, Ph.D Adjunkt ved DTU, et paradoks, at der er højere ventilationskrav på kontorer end i skolerne.

Skolerenovering indeholder alle renoveringsudfordringer, der er mange brugergrupper, funktioner, hensyn og dermed ikke bare tale om teknisk opgradering af en bygningsmasse fra 1970.

Det pointerede Mads Bo Bojesen, som er Bestyrelsesformand i Energiforum Danmark og Centerchef for Ejendomme, Ballerup Kommune på en debat under Building Green.

En af de udfordringer, der sætter sit største aftryk, er indeklimaet. Indeklimaet udsætter os for livslang eksponering, da vi størstedelen af vores liv befinder os inden døre. På grund af den klare sammenhæng mellem vores velbefindende, indlæring og indeklimaet, er det ifølge Christian A. Hviid, Ph.D Adjunkt ved DTU, et paradoks, at der er højere ventilationskrav på kontorer end i skolerne.

Dette er til trods for, at en undersøgelse af frisklufttilførsels effekt på skoleelever viser, at eleverne præsterer ca. 1 pct.point bedre, når frisklufttilførslen blev forøget med 1 l/s per person.

OPI

Selvom indeklimaet fylder meget i forbindelse med en skolerenovering, er det vigtigt at se tingene i en sammenhæng.

Derfor er Gate 21, Schneider Electric, Bascon, Airmaster, SBi/AAU, Bjerg&Grøndahl, Al, Danmarks Læreforening, Ballerup og Frederiksberg kommuner samt Green Building Council Denmark gået sammen som partnere i et projekt om at skabe sammenhængende, innovative renoveringsløsninger med fokus på målinger energibesparelser og bedre indeklima.

Partnerskabet er et såkaldt Offentlig-Privat-Innovationspartnerskab (OPI), hvilket ifølge Mads Bo Bojesen sikrer en ramme for samarbejdet, hvor enhver deltager kan byde med sin særlige faglighed uden at spekulere på ansvarsfordeling, honorarbetaling, dækningsbidrag mm.

Projektet løber i perioden 2014 til 2017 med en finansiering på 10 mio. kr., hvoraf 5,6 mio. kr. er fra EUDP. Med indeklima tænkes på sammenhæng i parametre som lys, luft, lyd, lugt, anvendelse og adfærd.

Der er i projektet lagt stor fokus på en helhedsopfattelse af renoveringen, herunder økonomien fra investering til og med drift. Ligeledes skal der være en balance mellem fornuftigt energiforbrug og et sundt indeklima.

Spørgelysten fejlede ikke noget blandt de fremmødte til debatten.
Spørgelysten fejlede ikke noget blandt de fremmødte til debatten.

Relateret indhold