Eksempelbyggerier skal bane vejen for brandsikre træhuse

Brandsikkerheden er ofte en show-stopper i forhold til valg af bæredygtige materialer og konstruktioner i byggesektoren, men det vil et nyt samarbejde imellem Furesø Kommune, DBI og Jakobsen Huse og Juul & Hansen Arkitekter ændre på.
Jakobsen Huse er her igang med at præfabrikere elementer til Botilbud Søndersøg i firmaets samlehal i Galten. Foto: Jakobsen Huse
Jakobsen Huse er her igang med at præfabrikere elementer til Botilbud Søndersøg i firmaets samlehal i Galten. Foto: Jakobsen Huse

Fakta om forskningsprojektet Botilbud Søndersø

  • Følgende tre forhold skal testes af DBI i forbindelse med bygningen af Botilbud Søndersø:
  • En ganske almindelig facadekonstruktion.
  • En konstruktion, der kan håndtere vinkel-smitte.
  • Undersøgelse af, hvordan granulat som indblæst isolering opfører sig i loft- og tagkonstruktioner.

I Furesø Kommune har man store ambitioner om at udvikle en stadig mere grøn profil. For at nå målet er man i fuld gang med at energioptimere, man vil energirenovere, man vil gerne gøre skoler og daginstitutioner CO2-neutrale og på den lange bane helt fossilfri. Senest har man også valgt at tage aktiv part i udviklingen af bæredygtige byggerier i træ, og konkret satte man i uge 47 gang i byggeriet af det bæredygtige Botilbud Søndersø, der ventes at stå færdigt i august 2021. For det kræver en stor indsats, hvis målet om CO2-neutralitet skal blive til virkelighed i en ikke alt for fjern fremtid.

Men når man er opsat på at bygge i træ, så oplever man i Furesø Kommune, at specifikationer til brandsikkerheden sammen med økonomien meget hurtigt bremser ambitionerne, for som reglerne er skruet sammen, så er det både tidskrævende og dyrt at leve op til kravene, og derfor har kommunen nu initieret et innovativt samarbejde med DBI (Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut) og den jyske typehusproducent Jakobsen Huse og Juul & Hansen Arkitekter om at udvikle trækonstruktioner, der kan virke som eksempelbyggerier for hele branchen.

For som verden ser ud i dag, så kan en godkendelse lettest opnås ved at anvende ikke-brandbare materialer som sten, mineraluld og gips i byggeriet, og det er ikke ønskescenariet, hvis man som tømrermester Rune Jakobsen har en ambition om at bygge bæredygtigt i træ.

– Vi er ofte nødt til at bruge nogle af de traditionelle byggematerialer, som i mange henseende bare ikke er særligt bæredygtige, og vi skal gå på kompromis med vores konstruktioner, fortæller Rune Jakobsen og kalder det en kæmpe “show-stopper”, at der ikke findes præaccepterede løsninger i forbindelse med de fleste træbyggerier. Derfor er han glad for, at Jakobsen Huse nu sammen med DBI og Furesø Kommune kan medvirke til at gøre bæredygtige og brandsikre trækonstruktioner til teknisk fælleseje.

Skal være fuldt forsvarligt

Claus Langhoff arbejder som projektleder hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut med forskning og udvikling af brandsikre byggeløsninger, så byggerier lever op til de brandtekniske specifikationer.

– Der er forskellige måder, hvorpå vi kan dokumentere, at et byggeri kan leve op til de gældende krav til sikkerhed, og det er bare en kendsgerning, at bæredygtige materialer brænder bedre end beton og mursten, og derfor giver brandtekniske udfordringer på nogle områder. Det gør, at der skal argumenteres for, at de tiltag, der er gjort, stadigvæk bringer byggeriet op på et sikkerhedsniveau, som er fuldt forsvarligt, fortæller Claus Langhoff og uddyber, at når man fraviger de præaccepterede løsninger, kan opnåede godkendelser på alternative løsninger ikke umiddelbart danne præcedens ved efterfølgende byggerier, men skal gennem en ny godkendelsesprocedure.

Men det skal samarbejdet i Furesø Kommune nu lave om på, for der er mange, der enkeltstående arbejder med at få enkelt-godkendelser igennem, og som bruger mange ressourcer på at få dem gennemført.

– Der kører allerede flere forskellige projekter omkring bæredygtighed, altså, hvordan gør vi byggeriet mere bæredygtigt uden at gå på kompromis med sikkerheden. Og et dem er et projekt med forskellige eksempelbyggerier, der kommer til at indgå som en del af DBI’s kommende forskningskontrakt for de næste fire år.

– Det vi gerne vil bruge eksempelbyggerierne til, er at undersøge, om der er en fællesnævner for de udfordringer og brandtekniske barrierer, der er for at bygge mere bæredygtigt og klimavenligt, fortæller Claus Langhoff til Dagens Byggeri.

Kan blive teknisk fælleseje

Rune Jakobsens tilgang til projektet er meget målrettet, og uanset om brandsikkerheden i de løsninger Jakobsen Huse gerne vil benytte i det nye byggeri i Furesø Kommune bliver godkendt eller afvist, så ser han frem til, at der kommer klarhed over, hvilke trækonstruktioner der kan benyttes i fremtidige byggerier.

– De enkelte materialers brandspecifikation er måske i princippet ikke gode nok, men sammensat til en konstruktion vil vi gerne have dem testet én gang for alle. Hvordan arter de sig, når vi bruger dem – og når vi brænder dem af, for at se, hvordan klarer de sig? Målet er, at vi så kan få løsningerne præaccepteret, så de kan bruges igen og igen i andre byggerier, lyder det fra Rune Jakobsen, som mener, at partnerskabet imellem Furesø Kommune, DBI og Jakobsen Huse, kan være med til at skabe fremtidens byggeløsninger.

Omvendt licitation

I det offentlige er det meget almindeligt, at man i flere tilfælde oplever, at brandsikkerhed sammen med prisen og skarpe tidsfrister har bremset de bæredygtige ambitioner på byggeområdet. Derfor kan man, ifølge projekteringsleder Hannah Rosa Rasch fra Juul & Hansen arkitekter, med stor succes anvende omvendt licitation for på den måde at sikre mere plads til bæredygtighed i byggeprojektet.

– Vi kan for det første pege på nogen, vi ved udelukkende arbejder med bæredygtige materialer, så er vi allerede ret langt. Og så kunne man begynde at definere, hvad der så er næst vigtigst. Er det tid, eller er det arkitektur? Jeg synes, at når man snakker bæredygtighed, er det i hvert fald værd at overveje, hvad det betyder økonomisk, og om man kan få den lukket på en anden måde, fortæller Hannah Rosa Rasch, som mener, at det har spillet ind, at Botilbud Søndersø ikke anses for at være et voldsomt avanceret projekt, og at fokus fra kommunens side er på brugerne af husets behov og på opførelsen af en bæredygtig bygning.

– Hvis vi presser den her til det fulde, så står vi faktisk med DBI på den ene side, som siger: Vi vil gerne forske i det her sideløbende, imens vi har store ambitioner om at lave et DGNB-certificeret hus. Så vi føler lidt, at vi har skudt papegøjen i forhold til sammensætningen. Altså, man har en passioneret entreprenør, som har en masse idéer og forslag til, hvordan vi kan forbedre byggebranchen, og vi har nogle rådgivere, der synes, at vi er de helt rigtige til at facilitere det her samarbejde – og så en kommune, der tør gå i spidsen, lyder det fra Hannah Rosa Rasch.

Så bæredygtigt som muligt

Hos DBI ser Claus Langhoff frem til at undersøge, hvordan DBI sammen med Juul & Hansen og Jakobsen Huse, kan få de mere bæredygtige konstruktioner til at leve op til de brandtekniske krav.

– En universalløsning, den findes ikke lige fra den ene dag til den anden, så man kan sige, at det her er den første af de her eksempelbyggerier, som vi gerne vil kigge ind i. Og det vil sige, at vi langsomt begynder at træde en sti, som efterhånden forhåbentlig bliver bredere og bredere, og på et tidspunkt kan resultere i én eller flere nye præaccepterede løsninger.

Tømrermester Rune Jakobsen ser frem til at få testet om Jakobsens Huse lever op til byggelovgivningens skrappe krav, men uanset resultatet af forskningsprojektet, så ser han frem til at bygge et godt hus til brugerne.

– For os er det jo et spørgsmål om at bygge så bæredygtigt som overhovedet muligt med de tilgængelige materialer, slutter Rune Jakobsen, som håber, at forskningssamarbejdet i Furesø Kommune kan medvirke til at udvide den bæredygtige materiale-palette ved hjælp af DBIs forskning.

Tømrermester Rune Jakobsen håber, at forskningsprojektet kan medvirke til at gøre det lettere for alle at bygge bæredygtigt i træ. Foto: Jakobsen Huse
Tømrermester Rune Jakobsen håber, at forskningsprojektet kan medvirke til at gøre det lettere for alle at bygge bæredygtigt i træ. Foto: Jakobsen Huse
Rune Jakobsen vil igennem forskningssamarbejdet med DBI have testet brandsikkerheden i sammensatte træløsninger. Foto: Jakobsen Huse
Rune Jakobsen vil igennem forskningssamarbejdet med DBI have testet brandsikkerheden i sammensatte træløsninger. Foto: Jakobsen Huse
Jakobsen Huse benytter så vidt muligt træ, skiffer og andre bæredygtige materialer i sine énfamilieshuse. Foto: Jakobsen Huse
Jakobsen Huse benytter så vidt muligt træ, skiffer og andre bæredygtige materialer i sine énfamilieshuse. Foto: Jakobsen Huse
På få år er Jakobsen Huse gået fra at bygge ganske få til i 2020 mere end 20 huse i Danmark. Foto: Jakobsen Huse
På få år er Jakobsen Huse gået fra at bygge ganske få til i 2020 mere end 20 huse i Danmark. Foto: Jakobsen Huse

Relateret indhold