København: Containerterminal flyttes og giver plads til nye boliger

Den eksisterende terminal flyttes og giver plads til flere boliger i Københavns Nordhavn. By & Havn sender opgaven i prækvalifikation sidst i marts - den nye terminal skal stå klar 2024
Flytningen af eksisterende containerterminal åbner op for den videre byudvikling af Levantkaj, der skal udvikles til et nyt og bæredygtigt boligområde i Nordhavn. Illustration: By & Havn.
Flytningen af eksisterende containerterminal åbner op for den videre byudvikling af Levantkaj, der skal udvikles til et nyt og bæredygtigt boligområde i Nordhavn. Illustration: By & Havn.

Godstransporten ind i København for et nøk op ad inden for få år. Det sker når en ny og større containerterminal i Københavns Nordhavn står klar i 2024.

Den nye containerterminal skal med sine 165.000 m2. være med til at sikre, at varer og gods fortsat kan leveres bæredygtigt direkte til centrum af København, så man slipper for lang vejtransport.

Den nye terminal skal ligge i forlængelse af den nuværende krydstogtterminal på Oceankaj og afløser den nuværende containerterminal på 140.000 m2. på Levantkaj.

Flytningen af terminalen giver samtidig mulighed for yderligere udbygning af Nordhavn, hvor 35.000 mennesker ifølge planen skal bo i fremtiden, når området er fuldt udbygget.

– Med flytningen af containerterminalen fra Levantkaj til Ydre Nordhavn tager vi derudover for alvor fat i de næste etaper af udviklingen af Nordhavn, hvor Levantkaj i fremtiden skal udvikles som nyt boligområde til eksisterende og kommende generationer af københavnere, siger adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro, i en pressemeddelelse.

Den nye containerterminal i Ydre Nordhavn

Udbuddet bliver lavet som en totalentreprise. Inklusiv kraner, vejadgang og øvrige faciliteter forventes den nye terminal at koste omkring 800 mio. kr.

Containerterminalen får to nye containerkraner, en mulighed for kajlængde på op til 550 meter og en vanddybde ned til 12,5 meter. Det er 2,5 meter dybere end den nuværende containerterminal har. Hertil nye og moderne havnefaciliteter og erhvervsbygninger.

Den eksisterende terminal på Levantkaj udgør ca. 140.000 m2. Når den nye terminal i Ydre Nordhavn er fuldt udbygget, vil den udgøre ca. 165.000 m2.

Området, hvor terminalen placeres, er en del af et nyt jordopfyld på i alt 100 hektar i Ydre Nordhavn. Udover containerterminal skal dette område blandt andet også rumme en 28 hektar ny, stor naturpark.

Der er udarbejdet VVM (miljøvurdering) for anlæg af den nye containerterminal og meddelt miljøgodkendelse af projektet.

Relateret indhold