Måling af indeklima ændrer adfærd på jobbet

Måling af indeklima på erhvervsskole har ændret adfærd hos brugerne af bygningen, forbedret niveauet af CO2 i arbejdsmiljøet samt nedsat energiforbruget.
Måling af indeklima på en erhvervsskole har ændret adfærd hos brugerne.
Måling af indeklima på en erhvervsskole har ændret adfærd hos brugerne.

CleanTech-virksomheden New Nordic Engineering og erhvervsskolen VidenDjurs i Grenå har i fællesskab sat indeklimamåler op på et fælleskontor med ti arbejdspladser. Erhvervsskolen er interessant at måle indeklima på, da bygningen har mange forskellige funktioner, men også ensartede lokaler med samme funktion.

I en artikel fra New Nordic Engineering fremgår det, at medarbejderne under forløbet har haft adgang til målingerne gennem en app, hvilket har haft stor interesse. Den store interesse for målingerne har haft en ‘nudging-effekt’, således udtaler en medarbejder:

– Efter få dages målinger kunne vi se, at niveauet for CO2 lå rigtig højt på vores kontor, og vi begyndte at lufte meget mere ud, end vi plejer, og det betød en forbedring af indeklimaet.

Mulighed for forbedringer

Målingerne har ført til, at ledelsen, bygningsansvarlige og medarbejderne i fællesskab foretager justeringer på kontoret, skriver New Nordic Engineering.

Der foretages eksempelvis kalibrering af radiatorerne, så de står ens. Kontoret er også optimeret med installation af en dørpumpe, der tvinger døren i og minimerer energiforbruget til ventilation.

Fra New Nordic Engineering lyder det, at tiltagene og øget udluftning har reduceret arbejdspladsens niveau af CO2 med en tredjedel. Planen er at forsætte målingerne og følge op på virkningen af tiltagene. Samtidig startes nye målinger af undervisningslokaler, hvilket giver ideer til energibesparelser.

Relateret indhold