Pas på – uvidenhed om SKAT rammer byggeriet hårdt

Mads Nielsen, afdelingsleder hos BHC A/S.
Mads Nielsen, afdelingsleder hos BHC A/S.

Kørebøger er tidskrævende. Du skal notere, hvad trip-tælleren stod på ved turens start og stop, og glemmer du det, så skal der findes en ruteplan på nettet. Men vi har lært, at kørebøger er et nødvendigt onde, og vi har lært, at man skal være meget påpasselig. Vi vidste slet ikke, at vi var i farezonen for et kæmpe skattesmæk. Bøder for tusindevis af kroner kunne have fatale konsekvenser for vores virksomhed.

I takt med byggeriet generelt har fart på igen, mærker vi også øget travlhed. Og med fart kommer større krav til mobilitet og derved mere kørsel for vores håndværkere. Desværre har vi måtte erkende, at vi som virksomhed og vores medarbejdere ikke har været helt bekendt med skattereglerne og det potentielle skattesmæk. Og vi er desværre ikke alene. En ny undersøgelse viser, at hele 75 procent af de adspurgte danskere, som benytter bil i forbindelse med deres arbejde, indrømmer, at de ikke kender konsekvensen, hvis SKAT konstaterer fejl og mangler med bilens kørebog.

Alle biler kan blive ramt

I en dagligdag med mange ture og manglende notering kan de ikke-førte kørebøger hurtigt blive en bekostelig affære for bilens fører såvel som for førerens arbejdergiver. For hvad enten om turen går til byggemarkedet, eller man giver naboen en hjælpende hånd med renoveringen, så er SKAT begyndt at foretage hyppige razziaer – og der er gevinst de fleste gange.

Siden vi er blevet gjort opmærksom på problematikken, har jeg set flere tilfælde, hvor fejl og mangler i de fysiske kørebøger er ført til efterbeskatning af moms og afgift på bilen. Der kan endvidere blive tale om en gigantbøde – ikke bare på den ene skydige bil – men på alle erhvervsbiler i virksomheden, hvis arbejdsgiveren ikke kan imødekomme SKATs forespørgsel på dokumentation af foretagede turer. Medarbejdersjusk med skrevne kørebøger kan således potentielt få virksomheder til at gå nedenom og hjem – så pas på.

Relateret indhold