Større entrepriser giver gevinst for samfundet

Divisionsdirektør Peter Falkenham, MT Højgaard. Foto: MTH.
Divisionsdirektør Peter Falkenham, MT Højgaard. Foto: MTH.

Pihls triste konkurs har åbnet manges øjne for konsekvenserne af manglende indtjening hos entreprenørerne.

Desværre vælger nogle bygherrer med baggrund i konkursen at udbyde projekter i mindre entrepriser frem for i hoved- eller totalentrepriser, fordi de antager, at konkurrencen blandt de store entreprenører er svækket. Et par gange har vi også set, at udbud af total- eller hovedentrepriser er blevet annulleret og genudbudt som fagentrepriser. Argumentet er, at det – med den manglende konkurrence – er billigere at splitte opgaverne op.

Min påstand er, at det i sidste ende bliver langt dyrere. Fagentrepriser mangler stordriftsfordele, kræver flere kontrakter og mere byggestyring. Så den entreprenørbesparelse, man havde regnet med, sluges af honorarer til byggestyring og administration.

I vores mest succesfulde byggeopgaver har vi været inddraget tidligt i idéfasen og hjulpet med at definere projektet inden totalentreprisefasen. Projektets bygbarhed og alternative løsningsforslag afklares løbende med kunden, så projektet kan optimeres i et totaløkonomisk perspektiv, hvor såvel byggeomkostninger som drifts- og vedligeholdelsesomkostninger er i fokus.

Fagentrepriser giver ikke de samme muligheder for optimeringer og besparelser. Grænsefladerne er for mange, og problemer løses ofte først undervejs – hvilket koster tid, penge og kvalitet. Som totalentreprenør minimerer vi risici for bygherren, fordi vi har værktøjerne til at planlægge os ud af dem, når vi er med til at påvirke løsningerne.

Entydigt ansvar og samlet optimering giver et mere produktivt byggeri. Derfor er der betydelige samfundsgevinster ved at udbyde store offentlige opgaver som for eksempel hospitaler i total- eller hovedentrepriser, ligesom der naturligvis også er store gevinster for private bygherrer.

Pihls konkurs var trist på mange måder. Lad den ikke blive en undskyldning for at splitte store projekter op i små entrepriser, som vil koste samfundet penge såvel som kvalitet, produktivitet og effektivitet.

Relateret indhold