Se dem her: 10 teams skal bygge almene boliger for 125 mio. kr.

Domea.dk har lagt vægt på at få nogle af landets mindre arkitektvirksomheder med i den seneste rammeaftale med en samlet værdi på op til 125 mio. kr. 'Det betyder rigtig meget', lyder det fra en af de nystartede tegnestuer.
Mangor & Nagel, der er blandt vinderne af Domea.dk's seneste rammeaftale, har vundet flere rammeaftaler hos bygge- og boligadministratoren - senest tidligere på året. Tegnestuen har bl.a. tegnet de 198 almene boliger i Vinge i Frederikssund Kommune for Boligselskabet Rosenvænget og Domea.dk.
Mangor & Nagel, der er blandt vinderne af Domea.dk's seneste rammeaftale, har vundet flere rammeaftaler hos bygge- og boligadministratoren - senest tidligere på året. Tegnestuen har bl.a. tegnet de 198 almene boliger i Vinge i Frederikssund Kommune for Boligselskabet Rosenvænget og Domea.dk.

– Vi skal huske vækstlaget, lød udmeldingen fra Domea.dk’s by- og boligudviklingschef Mette Mogensen, da den almene bygge- og boligadministrator udbød en treårig rammeaftale med option på ét års forlængelse for renoverings- og nybyggeriopgaver i både Øst- og Vestdanmark.

En af de ting, der blev lagt vægt på i udbuddet, er, at de store etablerede arkitektvirksomheder også tager nystartede – og ofte mindre – tegnestuer med ombord på holdet.

Ifølge Mette Mogensen skyldes denne tilgang bl.a. et ønske om at sikre branchens vækstlag og udvikling.

– For det første har byggebranchen generelt et behov for at understøtte, at nye arkitekter kommer til fadet. De skal have en chance for at bidrage med det, de kan – og det vil vi gerne slå et slag for. Samtidig har vi også som en af de store bygherrer herhjemme en interesse i hele tiden at være nysgerrige på, hvordan fremtidens almene boliger ser ud. Og her tror vi på, at også de mindre tegnestuer kan være med til at bringe nye ideer og tanker ind.

Domea.dk’s byggeafdeling har i alt mere end 200 igangværende bygge- og renoveringsprojekter til en samlet anlægssum af ca. 12 milliarder kroner.

Domea.dk's by- og boligudviklingschef Mette Mogensen har ønsket at få mindre, nystartede tegnestuer med i rammeaftalen, da de ofte kan være med til at bringe nye ideer og tanker ind i forhold til, hvordan fremtidens almene boliger skal se ud. Foto: Jacob Ljørring
Domea.dk’s by- og boligudviklingschef Mette Mogensen har ønsket at få mindre, nystartede tegnestuer med i rammeaftalen, da de ofte kan være med til at bringe nye ideer og tanker ind i forhold til, hvordan fremtidens almene boliger skal se ud. Foto: Jacob Ljørring

Vi er dygtige sammen

Blandt de mindre virksomheder, der er kommet med under ‘de stores’ vinger, er bl.a. Orca / Out Of Office, der har to ansatte og blev etableret i 2017, ReVærk, med to ansatte, der blev stiftet i 2016, Pax architects der blev stiftet i 2020 og i dag har tre ansatte samt Kjølhede Arkitekter, der blev etableret af arkitekt maa Niels Kjølhede og hans datter Christine Kjølhede i 2021. I alt er de tre ansatte i virksomheden.

Christine Kjølhede dimitterede fra Arkitektskolen Aarhus i sommeren 2018, mens Niels Kjølhede var partner i Møller & Grønborg (nu: Lytt Architecture) i 30 år, inden han solgte sin andel for at starte forfra.

Han tog mange års erfaringer med landskabsarkitektur, lokalplaner, indretning af byrum og bebyggelsesplaner med sig, og det er bl.a. den viden, Kjølhede Arkitekter skal byde ind med i det vindende team, der består af DAI – Danske Arkitekter Ingeniører som hovedrådgiver samt Ginneruparkitekter, der, ligesom Kjølhede Arkitekter, er underrådgiver.

– Vi arbejder med landskaber og udearealer, og så kan vi også en del med byplanlægning. Vi har arbejdet sammen med de andre i teamet flere gange, og har haft nogle gode samarbejder. Vi er dygtige sammen, og det skal vi nu også få til at manifesteret sig i gode projekter for Domea.dk, fortæller Niels Kjølhede til Dagens Byggeri.

Rammeaftalen giver overblik

I sin tid i Møller & Grønborg har Niels Kjølhede været med til at lave flere hundrede boligbebyggelser, og pt. arbejder virksomheden – sammen med netop DAI og Ginneruparkitekter – med bebyggelsesplaner rundt omkring i landet, bl.a. i Høje Taastrup Kommune, hvor der er gang i en større bebyggelsesplan.

Han er derfor glad for, at samarbejdet med DAI og Ginneruparkitekter kan fortsætte i faste rammer de tre år, rammeaftalen løber:

– Det betyder selvfølgelig rigtig meget for en lille virksomhed som vores. Det giver et overblik over, hvad der er i pipeline; at der kommer noget ud i fremtiden. Det er også vigtigt, at vi får knyttet et endnu stærkere samarbejde med de øvrige rådgivere, siger Niels Kjølhede, der forventer, at teamet får den første opgave i rammeaftalen allerede efter sommerferien.

Domea.dk har udleveret navnene på alle ti vindende teams til Dagens Byggeri. Se vinderne vest for Storebælt herunder og for Østdanmark længere nede i teksten.

De fem vindende teams i Vestdanmark er:

Arkitema

Cowi

Hele Landet

DAI – Danske Arkitekter Ingeniører

Ginneruparkitekter

Kjølhede Arkitekter

Luplau og Poulsen

OJ Rådgivende Ingeniører

Arkplan

Pax architects

Pluskontoret Arkitekter

Kaark

Niras

Rambøll Danmark

Skala Arkitecture

C & W Arkitekter

Rasmus Rasmus

Johansen Skovsted Arkitekter

Gode bæredygtige løsninger og byggeprocesser

En anden af de tegnestuer, der skal bygge nyt og renovere for Domea.dk de næste tre år, er Rubow arkitekter, der i samarbejde med moderselskabet Norconsult samt tegnestuerne Ekolab, arki_lab og ReVærk var en af de fem østdanske vindere af rammeaftalen.

– Aftalen giver os mulighed for at anvende og videreudvikle vores årelange erfaring inden for byggeri i den almene sektor. Vi cementerer vores position på markedet, og vi får nu en chancen for at indgå i et spændende samarbejde med nogle dygtige partnere og en stor og ambitiøs boligorganisation – til gavn for både kvalitet, miljø, pengepung og den enkelte beboer, siger Britt Nemmøe, partner og almensektorchef hos Rubow arkitekter.

Endvidere er man hos Rubow arkitekter særligt glade for, at Domea.dk har valgt at lægge stor vægt på gode bæredygtige løsninger og byggeprocesser til nybyggeri såvel som til renoveringer.

Også Domea.dk’s krav om, at de større tegnestuer i fællesskab bidrager til udvikling af vækstlaget i den danske arkitektstand vækker genklang hos Rubow arkitekter, der ifølge cvr-registeret beskæftiger 87 medarbejdere, mens der er 275 ansatte i Norconsult.

De fem vindende teams i Østdanmark er:

Domus Arkitekter A/S

Moe Rådgivende ingeniører

WE Architecture

Cubic Group

ZoffmannHolm Landskabsarkitekter

OS Arkitekter

Mangor & Nagel

OJ Rådgivende Ingeniører

Tegnestuen Lokal

Nordland Arkitekter

Pålsson Arkitekter

Jørgen Nielsen. Rådgivende Ingeniører

Peter Kjær Arkitekter

Sinuz

Tredje natur

Rubow arkitekter

Norconsult

Arki-lab

ReVærk

Ekolab

Wissenberg A/S rådgivende ingeniører F.R.I

Rum

Adept

Opland

Orca / Out Of Office (under navneskift til Orca)

Relateret indhold