Ny lovgivning giver travlhed hos asbestfirma: ”Der kom hurtigt run på”

Det nordjyske affaldsselskab Nordværk har i 2024 taget imod godt 50 % mere asbestaffald sammenlignet med samme periode i sidste år.
Asbestplader ligger stablet op en byggeplads.
Den nye lovgivning har fået flere nordjyder til at udskifte deres gamle eternittag.

Fra 1. januar 2025 er det ifølge ny lovgivning kun virksomheder med en særlig autorisation, der må håndtere asbestholdige materialer.

Det har ifølge affaldsselskab Nordværk fået bl.a. flere nordjyder til at udskifte deres gamle eternittag.

Virksomheden med deponier i Rærup øst for Aalborg, Brønderslev og nord for Hjørring har i 2024 frem til midten af september modtaget 11.771 tons asbest, mens man i samme periode sidste år modtog 7.880 tons.

Læs også

Asbestregler skærpes inden ny lov træder i kraft

– Det er en voldsom stigning – særligt set i lyset af, at vi pga. det kraftige snevejr i begyndelsen af året ikke modtog nær så meget asbest, som vi plejer i den periode, fortæller Rene Jensen, som er afdelingsleder for deponier og miljøanlæg hos Nordværk.

– Der kom hurtigt run på, da vejret blev varmere. Det gælder især maj og juli, hvor vi i begge måneder modtog mere end dobbelt så meget asbestaffald som sidste år, tilføjer han.

Ny deponeringsstrategi

Den nye lovgivning, der handler om at sikre et godt arbejdsmiljø ifm. f.eks. nedrivning af asbestholdigt materiale, får ikke betydning for, hvordan Nordværk deponerer asbestaffald.

Men selskabet har i længere tid arbejdet på at lave en ny strategi for sine deponier, og den får derimod betydning for, hvordan virksomheden deponerer affald:

Med den nye strategi skal alt asbestholdigt affald fremadrettet afleveres til Nordværks deponier i godkendte big bags, for på den måde kan medarbejdere løfte asbestaffaldet ned på deponiet med kran.

Læs også

BBR-oplysninger kan bremse ulovligt arbejde med asbest

Det betyder også, at man fremadrettet ikke må aflevere asbest på en palle, som man hidtil har kunnet. Strategien skal ifølge Rene Jensen sikre medarbejdernes arbejdsmiljø og samtidig forbedre udnyttelsen af deponiets kapacitet:

– Den nye deponeringsstrategis sigte er først og fremmest at optimere vores medarbejderes sikkerhed, og her er tætforseglede big bags, der mindsker risikoen for asbeststøv bare den bedste løsning. Herudover har det også en positiv betydning for kapaciteten, så vi bedre udnytter deponiets plads, siger han.

Relateret indhold