40 mio. kr.: Opfører ny bygning til affald og linned

MT Højgaard er valgt til at opføre en ny logistikfunktion, der skal håndtere affald og linned fra Regionshospitalet Viborg. Regionen har afsat 40 mio. kr.
Visualisering af en lav bygning foran en højere bygning. På siden af den lave bygning står en hvid lastbil
Den nye logistikfunktion er designet, så den spiller sammen med hospitalets omgivelser og levner plads til både grønne områder og parkeringspladser. Visualisering: Cubo Arkitekter

Tre totalentreprenører har været indbudt til at byde på en ny logistikfunktion, der skal opføres på den såkaldte Trekantsgrund, som er græsstykket foran den nye hovedindgang på Regionshospitalet Viborg.

Det er Region Midtjylland, der er bygherre på det 690 kvm byggeri, der skal sikre effektiv håndtering af affald og linned.

Læs også

Efter Brøndum-konkurs: Klar til skolestart trods forsinkelser

Den eksisterende logistikfunktion, der håndterer affald og linned for Regionshospitalet Viborg skal flyttes, da den aktuelt ligger i Søndersøparken indenfor byggefeltet til Ny Psykiatri.

Tænkt sammen med lokalområdet

Nybyggeriet skal opføres i én etage, så det passer ind i det lokalområde, det skal ligge i, fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau.

– Der er lavet grundige undersøgelser af placering og udformning. Det er et rigtig godt byggeri, vi nu sætter i gang, hvor vi får en topmoderne håndtering af den nok lidt oversete men vigtige logistikopgave, der er en del af at drive et hospital. Men samtidig et byggeri, der er tænkt sammen med lokalområdet, og hvor der er taget hensyn til hospitalets naboer.

En illustration af ny bygning med eksterne kompressorer og containere i gråt. Selve bygningen er hvid.
Den nye bygning bliver opført på den grønne Trekantsgrund foran den nye hovedindgang på Regionshospitalet Viborg. Illustration: Region Midtjylland

Nu er MT Højgaard udpeget som totalentreprenør på byggeriet, som Cubo Arkitekter har tegnet. Sweco er med som ingeniør, mens Niras er bygherrerådgiver. Det viser et opslag i Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Placeres i kælderniveau

Selve logistikhuset placeres i kælderniveau med det eksisterende akutcenter, hvorfra der så laves en overdækning, så affaldscontainere og affaldskomprimatorer mv. afskærmes.

En del af overdækningen laves som parkeringsplads, så det nuværende antal p-pladser bevares. Langs vejene opføres både murstensmure og trævægge, som tilplantes med slyngplanter, ligesom overdækningen bliver grøn med stauder og urter, der fremmer biodiversiteten.

Læs også

Vil skabe nye, lyse rammer til psykiatrien i Midtjylland

– Det er en vigtig del af projektet, at det tilgodeser bæredygtighed. Både i forhold til korrekt affaldshåndtering og sortering, arbejdsmiljø for medarbejderne og det omliggende miljø. Både i forhold til udseende, støj og grønne områder, siger Anders Kühnau.

De grønne områder står landskabsarkitekten Arkplan for.

Med regionrådets godkendelse af anlægsbevillingen, ventes der at kunne skrives endelig kontrakt med totalentreprenøren i denne måned. Målet er, at den nye logistikfunktion tages i brug i starten af 2026. Budgettet for det samlede projekt lyder på 40,7 mio. kr.

Relateret indhold