Folkeskole skruer ned for støjen

Skoler er ikke just kendte for stilhed og rolige omgivelser. Snarere tværtimod. Men det har Skovshoved Skole i Gentofte Kommune gjort noget ved.
Lydniveauet på Skovshoved Skole har fået en væsentlig opgradering med nye, grønne akustikløsninger. Foto: Skovshoved Skole.
Lydniveauet på Skovshoved Skole har fået en væsentlig opgradering med nye, grønne akustikløsninger. Foto: Skovshoved Skole.

“Shhh!” og “ti stille!” er fraser, som ofte går igen på skoler landet over. Ro i klasseværelserne er vigtigt for indlæringen. Men også fællesarealer er vigtige at have med i ligningen, når man snakker godt lydmiljø – og ikke mindst arbejdsmiljø.

Det har Skovshoved Skole i Gentofte Kommune erfaret. Derfor har man valgt at klæde lofter, vægge og tilmed skabe i grønne akustikplader.

– Skolen består af et stort fællesområde med fire lokaler, som kan rumme op mod 700 elever og lærere. Her er der både klub, teater, kantine, morgensang og andre aktiviteter, hvor lydniveauet hurtigt kan blive meget højt. Ja nærmest ulideligt, hvis ikke det håndteres ordentligt. Så det giver kun god mening at opgradere rummene med akustikløsninger, fortæller Thomas Krogh Jørgensen, som er bygningskonstruktør og ejer af arkitektfirmaet tegne-stuen, der står bag en mindre ombygning af Skovshoved Skole.

For at finde frem til den rette løsning entrerede tegne-stuen med entreprenørfirmaet Alpha Akustik, der anvendte grønne akustikplader fra Rockfon.

God akustik under nødpasning

De akustikoptimerede lokaler står næsten færdige, men det var en noget anderledes rejse dertil. Det skyldes, at skolen helt og delvist har været lukket ned, og at håndværkerne skulle tage særlige foranstaltninger grundet Covid-19.

– Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke havde været en udfordring med den nye corona-virkelighed. Der var selvfølgelig nogle restriktioner fra både myndighedernes og skolens side, som vi var nødt til at forholde os til. Vi skulle blandt andet afskærme arbejdsområder med bånd og holde to meters afstand. Det er ikke altid nemt, når man bygger, fortæller Thomas Krogh Jørgensen.

– Men det er gået over al forventning. Alle involverede parter har været yderst fleksible og tålmodige. Pt. bruges lokalerne blandt andet til nødpasning, så det er dejligt, at den optimerede akustik allerede nu kan være med til at gøre en forskel, afslutter han.

Relateret indhold