Regeringen giver med den ene hånd og tager med den anden

Finn Kyed er udviklingschef hos Arbejdsgiverne.
Finn Kyed er udviklingschef hos Arbejdsgiverne.

Politikerne snakker og snakker om, hvordan de vil gøre en masse for erhvervsskolerne. For situationen er alvorlig. Vi kommer til at mangle 30.000 faglærte allerede om fire år, og 70 procent af en ungdomsårgang flyver direkte ind på gymnasiet uden overhovedet at overveje erhvervsskolerne. Så vi har kniven for struben.

Men rigtig bekymrede er politikerne næppe. For alle deres varme tilkendegivelser gør ikke den store forskel. Finansloven er netop kommet i hus med lidt penge til erhvervsskolerne, men ser man på de kroner, de skærer med den anden hånd, går det lige op.

Besparelser på driften

Den ekstraordinære kvalitetsudviklingspulje til erhvervsuddannelserne på 150 millioner kroner skal også gælde næste år.

Den skal understøtte implementeringen af erhvervsuddannelsesreformen og sikre kvalitet i erhvervsuddannelserne. Og det lyder jo flot. Men samtidig skal skolerne spare to procent på driften i år, fire procent næste år, seks procent i 2018 og otte procent i 2019. Det betyder eksempelvis på Syddansk Erhvervsskole, at de har måtte nedlægge 44 stillinger.

Er det sådan, vi sikrer kvalitet? Det er udmærket med lidt flere midler til at få udskiftet nedslidt udstyr på skolerne, men med færre lærere til at undervise eleverne, er det svært at se det som noget reelt fremskridt.

Lærlinge-bonus

Fremover skal det koste 27.000 kroner for hver manglende lærling, som det vurderes, at en virksomheden kan ansætte. Virksomheder der har lærlinge får til gengæld en bonus. Tanken med at straffe dem, der kører på frihjul og øge incitamentet til at ansætte lærlinge, er god.

Problemet er bare, at det bliver vanskelig at implementere. Der er over 300.000 virksomheder i Danmark. Her af 32.000 indenfor bygge og anlæg og 19.000 indenfor industri, råstofvinding og forsyningsvirksomhed. Hvem skal rejse rundt til alle de virksomheder og vurdere hvor mange lærlinge, de kan ansætte?

Det bliver sandsynligvis et løst overslag, og næppe en fair løsning. Det er derfor svært ikke at krumme lidt tæer, når man hører politikere og skiftende regeringerne tale om alt det, de gør for erhvervsskolerne – for det er bare snak – intet andet.

Relateret indhold