Overskudsvarme genanvendes til opvarmning

Frem for at føre overskudsvarmen fra køleanlæg ud i det blå sikrer en intelligent løsning, at varmen genanvendes til opvarmning af brugsvand og lokaler.
En dagligvarebutik har installeret en veksler på rørledningen fra et køleanlæg, der genvinder varmen fra køleprocesserne over i varmeanlægget. Foto: Colourbox.
En dagligvarebutik har installeret en veksler på rørledningen fra et køleanlæg, der genvinder varmen fra køleprocesserne over i varmeanlægget. Foto: Colourbox.

Dagligvarebutikken Løvbjerg i Tarm har som den første installeret en veksler på rørledningen fra deres køleanlæg, der genvinder varmen fra køleprocesserne over i varmeanlægget. Overskudsvarmen benyttes først til varmt brugsvand, hvorefter varmen bruges til opvarmning af butikken, der reguleres efter udetemperaturen, skriver Pravda A/S om projektet.

Skafti Halldórsson, ProEnergi, er en af drivkræfterne og fortæller om projektet:

Det er fantastisk at tænke på, at op imod 60 procent af en butiks varmeforbrug kan dækkes af varme, som butikken selv udvikler i forvejen.

Skafti Halldórsson ProEnergi

– Alle butikker – uanset størrelse – med et køleanlæg vil opleve mærkbar værdi i forhold til bundlinje og miljø. Dybest set er det blot et spørgsmål om at komme i gang.

Den energioptimerende løsning i Tarm er udarbejdet i samarbejde med Danfoss og har en tilbagebetalingstid på mindre end fire år, fremgår det af skrivelsen fra Pravda A/S.

Selvforsynende med varme

Man har i løsningen placeret en elektronisk temperaturregulator fra Danfoss og tilpasset denne butikkens behov. Løsningen styrer og overvåger herfra forbrug og flow i butikken, således man er delvist selvforsynende med varme, som Skafti Halldórsson omtaler det.

– Det er fantastisk at tænke på, at op imod 60 procent af en butiks varmeforbrug kan dækkes af varme, som butikken selv udvikler i forvejen. Det giver rigtig spændende perspektiver – både økonomisk og miljømæssigt. Samtidig er det relevant for butikker af alle størrelser. Store butikker vil skulle bruge lidt flere ressourcer på løsningen, men gevinsten vil også være desto større, afslutter Skafti Halldórsson til Pravda A/

Relateret indhold