Visionernes kuppel

Kuppelformet bygning opført på baggrund af amerikansk fremtidsforskers ideer skal få byggebranchen til at tænke i nye løsninger.
Den 10,5 m høje kuppel har med sine 21 m i bredden et grundareal på 350 kvadratmeter. Foto: Søren Aagaard.
Den 10,5 m høje kuppel har med sine 21 m i bredden et grundareal på 350 kvadratmeter. Foto: Søren Aagaard.

Søren Kierkegaards Plads i København danner frem til april næste år de fysiske rammer om et alternativt eksperiment kaldet Dome of Visions.

Mellem Skuespilhuset og restaurant Noma er der blevet bygget en 10,5 m høj kuppelformet bygning. Stedet har til formål at samle og inspirere byggebranchen til at tænke i alternative løsninger, så fremtidens byggeri bliver mere ressource- og energioptimeret og stadig økonomisk tilgængelig. Dome of Visions skal også inspirere til nye måder at bo på samt indsamle data.

Bag Dome of Visions står Københavns Kommune/Sharing Copenhagen, Det Kongelige Bibliotek, Dansk Arkitektur Center (DAC) og NCC .

Hos NCC siger direktør Martin Manthorpe, at det kan være svært at skabe sjæl i en ny bydel og her kan Dome of Visions skabe liv i bygningerne allerede før, de er færdige.

Dome of Visions har tidligere stået på Krøyers Plads og København og på Aarhus Havn.

– Som bygherre glæder det os i NCC, at Dome of Visions, både i København og i Aarhus, er blevet brugt som en institution, der tiltrækker vidt forskellige aktører. Fælles for aktørerne har været, at de ønsker at samarbejde, og det lader til, at domen får folk til at tale sammen på en ny og anderledes måde, siger Martin Manthorpe, direktør, NCC.

Gry Worre Hallberg, kurator og programansvarlig ved Dome of Visions siger om kuplen, der netop er blevet officielt åbnet.

– Byens mellemrum, fx byggepladser og grønne anlæg, får tilført liv takket være Dome of Visions. Dens unikke arkitektur kan opmuntre os til nye måder at bo på. Selve rummet er sanseligt og inspirerer uden videre kunstnere fra vidt forskellige grene af kunst- og kulturlivet.

Program for de forskellige arrangementer i kuplen kan ses på domeofvisions.dk/events.

Relateret indhold