Nye facader skaber stolthed blandt beboere

A/B Studsgaarden på østerbro får en tiltrængt facaderenovering, hvor det markante nye udtryk ifølge formanden for boligforeningen vil skabe større stolthed blandt beboerne.
Renoveringsprojektet på A/B Studsgaarden på Østerbro omfatter en gennemgribende renovering af klimaskærme på fire blokke på otte etager og tre blokke på fem etager. Foto: Jens Fischer.
Renoveringsprojektet på A/B Studsgaarden på Østerbro omfatter en gennemgribende renovering af klimaskærme på fire blokke på otte etager og tre blokke på fem etager. Foto: Jens Fischer.

Ved Lersø Park Allé står nogle store, grå betonkarréer fra 1967, som efterhånden er ved at være noget utidssvarende. Det er der imidlertid ved at blive lavet om på, da A/B Studsgaarden, som andelsboligforeningen hedder, har besluttet, at der skal renoveres, så bygningerne både energi- og udtryksmæssigt bringes op til nutidens standarder.

Rådgivningsfirmaet på projektet er Gaihede, som boligforeningen har arbejdet sammen med gennem en længere periode, for at få renoveringen planlagt optimalt. Nu er arbejdet gået i gang, og det lader til, at beboerne kommer til at sætte pris på slutproduktet.

– Det er nødvendigt at renovere blokkene, da de er nedslidte. Samtidig er det oplagt at give bygningerne et løft både med hensyn til facade og isolering. Og det er med dette projekt nået inden for den økonomiske ramme, vi har sat. Det er meget positivt, siger Gorm Rosenbech, formand for A/B Studsgaarden, i en pressemeddelelse.

Han har sammen med sin familie boet i bygningerne siden 1987, og mange af de andre beboere har boet der fra start. Således har blokkene i næsten fire årtier været en tryg ramme om tusindvis af liv med gode store lejligheder og central placering.

Tæt samarbejde

Det startede i 1967 som én af de sidste store almene boligbyggerier opført af Københavns Kommune. På grunden lå der tidligere barakker for hjemløse, og i starten var der en meget broget beboersammensætning.

I 1997 blev der stiftet en andelsforening og i dag er A/B Studsgaarden et populært sted for børnefamilier. Hele 412 lejligheder er der i de fire blokke med otte etager og de tre på fem etager.

Rådgivningsfirmaet Gaihede fra Valby skal lede projektet frem til februar 2016, hvor den nye version af bygningerne forventes at stå klar.

– Det er en stor udfordring, da vi har at gøre med markante bygninger, der fylder meget både rent fysisk og i mange menneskers sind. Vi har i tæt samarbejde med bestyrelsen og de lokale andelshavere og beboere fundet frem til et projekt, der både tilgodeser de nødvendige forbedringer og skaber en flot fysisk ramme, siger Søren Just, projektleder og arkitekt MAA fra Gaihede.

Forarbejdet har været intenst. Eksempelvis har der været utallige facadematerialer i spil, før andelsforeningen besluttede sig for de mørke Steni-kompositplader. Formand Gorm Rosenbech er meget tilfreds med det valg.

– Vores blokke er jo nemme at få øje på. Så det bliver med en god portion stolthed, når vi kan pege langvejs fra, og sige: “Der bor vi”.

Relateret indhold