Metroen “står i en alvorlig situation”

Transportministeren går nu ind i sagen om metrobyggeriet, der kan løbe op i en forsinkelse på et par år.
Metroselskabet appellerer i et åbent brev til sine ejere til arbejdsro. Foto: Niels Johan Juel Jensen.
Metroselskabet appellerer i et åbent brev til sine ejere til arbejdsro. Foto: Niels Johan Juel Jensen.

I et brev til sine ejere – staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune – appellerer Metroselskabets bestyrelse nu for, at det store byggeri har brug for faste rammer.

Henvendelsen kommer, efter miljømyndighederne har ændret rammerne for metrobyggeriet flere gange i løbet af det sidste halve år.

Senest har Natur- og Miljøklagenævnet i en afgørelse af 5. februar enstemmigt vurderet, at de tidligere afgørelser i sagen om aften- og natarbejde ved metrobyggeriet er ugyldige, og at alt arbejde efter klokken 18 på samtlige metrobyggepladser skal stoppe.

Afgørelsen kom efter en klage fra Sammenslutningen af Beboerforeninger ved Marmorkirken, der har fået ret i, at den tidligere beslutning om aften- og natarbejde var tilvejebragt uden den nødvendige miljøvurdering.

Usikker situation

– Vi står i en meget alvorlig situation, hvor usikkerheden er blevet væsentligt forøget med de seneste afgørelser i Natur- og Miljøklagenævnet. Det er på nuværende tidspunkt usikkert, om arbejdstiden kan udvides på byggeriet, sådan som det blev godkendt af ejerne i 2010, siger Metroselskabets bestyrelsesformand Henning Christophersen.

– Samtidig må vi se i øjnene, at der også i fremtiden kan komme klager, der kan føre til opsættende virkning og dermed standse eller begrænse arbejdet på de enkelte byggepladser, tilføjer han.

Henning Christophersen håber, at der kan findes en løsning, så metrobyggeriet kan undgå konstante ændringer i rammerne for byggeriet.

Stor forsinkelse

– Vi bliver ofte spurgt, om vi kan overholde tidsplanen. Men når vi ikke ved, hvor meget vi må arbejde, kan vi ikke sige, hvornår vi åbner. De verserende sager fra blandt andet Marmorkirken har nu kørt i mere end et halvt år. Kommer der flere lignende sager, kan det hurtigt løbe op i en forsinkelse på et par år, uddyber Henning Christophersen og fortsætter:

– Åbningsdatoen for Cityringen påvirkes naturligvis af, om vi må bygge til klokken 18, 22 eller i døgndrift. Og lige nu ændrer de rammer sig nogle gange med dags varsel. Det er svære vilkår at planlægge et så stort projekt som Cityringen efter.

Reaktion fra ministeren

Metroselskabets udmelding har fået transportminister Magnus Heunicke til at indkalde forligskredsen til et hastemøde om Metroens fremtid.

– Det er uholdbart, og sådan en situation kan jeg ikke som transportminister sidde overhørig, siger Magnus Heunicke til DR.

– Jeg vil sige, at det er meget alvorligt, når vi kan se, at både økonomien og tidsplanen skrider. Det er også alvorligt for naboerne, som ikke kan få vished om, hvad de har at rette sig efter, og derfor tager jeg det møde så hurtigt som muligt.

Relateret indhold