Femern kræver det bedste inden for it

Topmoderne teknologi skal gøre Femern-tunnelen sikker og effektiv.
Den 18 km lange tunnel over Femern kræver det bedste inden for tekniske løsninger, og den udfordring skal fire prækvalificerede konsortier nu byde ind på. Illustration: Femern A/S.
Den 18 km lange tunnel over Femern kræver det bedste inden for tekniske løsninger, og den udfordring skal fire prækvalificerede konsortier nu byde ind på. Illustration: Femern A/S.

Levér indmad til en 18 kilometer lang tunnel, så den bliver mere sikker at køre i, end den sikreste motorvej eller jernbane oppe på land.

Sådan lyder i grove træk den opgave, Femern A/S har stillet i form af et kontraktudbud, og som fire prækvalificerede konsortier nu skal byde ind med forslag til effektive løsninger på.

– Konsortiernes opgave bliver at sikre Femern A/S en samlet løsning, der gør tunnelen så effektiv og sikker som overhovedet muligt i enhver tænkelig situation. Deres grundlag vil være rammer og specifikationer, som skal hjælpe konsortierne og deres underleverandører med at levere den samlede løsning, så de kan imødekomme det fastlagte sikkerhedskoncept, forklarer kontraktdirektør i Femern A/S, Peter Tracy.

Omfattende opgave

Opgaven kan lyde enkel. Men i virkeligheden er det en række meget forskellige og ret avancerede opgaver, der er samlet i en meget omfattende kontrakt. Opgaven er en totalleverance af alt elektrisk og mekanisk udstyr samt kontrol- og overvågningsinstallationer.

– Princippet er, at vi har udviklet rammerne for opgaven. Leverandørerne skal så udfylde dem optimalt ved at tilføre deres viden, erfaring og ekspertise, så vi får en sikker tunnel med færrest mulige driftsafbrydelser, siger Peter Tracy.

Anlægsarbejdet på den faste forbindelse under Femern Bælt forventes afsluttet ved udgangen af 2021. Det vil tage syv minutter at køre igennem den færdige tunnel i tog og 10 minutter i bil.

Den består af fem tunnelrør: To dobbeltsporede tunnelrør til biler, et galleri mellem de to vejrør samt to jernbanerør. Den samlede tunnel sammensættes af 89 elementer, heriblandt 10 såkaldte specialelementer, der sænkes ned i en rende på havbunden, kobles sammen og dækkes til.

Kontrakt i milliardklassen

Specialelementerne er en nyskabelse, som indeholder store teknikrum, der er placeret i en særlig “kælderetage”. Her placeres en stor del af det tekniske udstyr for at sikre høj tilgængelighed under drift og vedligehold. Tunnellens øvrige installationer vil i størst muligt omfang blive placeret i det lange teknikrum, som udgøres af galleriet mellem de to vejrør.

Begge steder vil der være adgang til teknikken uden at forstyrre trafikken i tunnelen. Den samlede kontraktsum på denne del af tunnelprojektet er i milliardklassen. Den omfatter blandt andet el-distribution med nødstrømsforsyning, vandpumpesystemer, kølesystemer, brandslukningssystemer, ventilationssystemer, videoovervågning, trafikovervågning samt selve det elektroniske overvågnings- og kontrolsystem, som skal styre alt udstyret og sikre, at teknikken fungerer perfekt.

– Der er mange individuelle systemer med et utal af komplekse beregninger involveret. Det er for eksempel en kompliceret opgave at forudse præcis, hvor varmt der bliver i et specialelement, når alt udstyr er i drift. Vi regner med en kølende effekt fra den omgivende havbund, men for at maksimere sikkerheden trækker vi også rør med kølevand ind, forklarer Peter Tracy.

Fremtidssikret

Den samlede styring af den faste forbindelse vil blive inspireret af den nyeste teknologi fra it- verdenen.

– Teknologien skal være kendt og velafprøvet, men innovation skal sikre Femern A/S en fremtidssikret platform. Det sker blandt andet ved anvendelse af centrale serverinstallationer og en serviceorienteret arkitektur med åbne standarder og metoder. Kompetencerne i fremtidens drift- og vedligeholdsmiljø vil derfor kræve en højere forståelse for it frem for de mere traditionelle PLC-installationer, fortæller René Secher, som er designchef for kommunikations- og styresystemer i Femern A/S.

– Overvågnings- og styresystemerne bliver implementeret i centrale enheder og baseres på en fælles, robust netværksarkitektur – nærmest som et it-netværk på en kontorarbejdsplads.

Relateret indhold