Tendens: 3d-tegninger frem for fotografier

3d-visualesering vinder i stigende grad indpas i byggebranchen på bekostningen af fotografier.
Et eksempel på en 3d-visualisering for byggematerialeproducenten Cembrit. Pressefoto.
Et eksempel på en 3d-visualisering for byggematerialeproducenten Cembrit. Pressefoto.

3d-visualiseringer vinder i stigende indpas i byggebranchen, fordi 3d-teknikken åbner op for en helt ny verden af muligheder inden for billedproduktion. Ifølge 3d-tegnestuen Dimension Design vil selv dygtige fotografer få stærk konkurrence fra 3d-tegnestuer i fremtidem.

Alt kan lade sig gøre

Antallet af 3d-tegnestuer i Danmark er endnu ikke så stort, men det stiger i takt med efterspørgslen. En af dem er Dimension Design i Aalborg, som primært beskæftiger sig med 3d-visualiseringer af byggeprojekter og -produkter, og kunderne tæller alle typer virksomheder i byggebranchen fra arkitekter og entreprenører til byggematerialeproducenter.

– Så længe man kun har brug for få billeder, kan almindelig fotografering godt give mening. Men så snart man skal bruge mange forskellige billeder, bliver det hurtigt noget rod, og looket i billederne bliver ikke ens. Vi kan til gengæld tegne et produkt op i så mange variationer, det skal være, og redigere det præcist, som kunden ønsker det. Med 3d-visualiseringer kan alt lade sig gøre, forklarer Uffe Bengaard, 3d-arkitekt og indehaver af Dimension Design

Større spillerum

Byggematerialeproducenten Cembrit er en af de byggevirksomheder, som i dag anvender 3d-visualiseringer til en lang række produktbilleder. Det skyldes både de muligheder, som 3d-tegningerne giver, og at Cembrits forhandlere i stigende grad har brug for produktbilleder til deres web-shops.

– Vores produktportefølje består af meget mere end vores kerneprodukter som facadeplader og tagplader. Hver produktkategori har også et bredt tilbehørsprogram, og hvis vi skal levere et billede af hvert eneste produkt så løber antallet af produktbilleder meget hurtigt op, forklarer Anette Tymm, som er marketingchef i Cembrit.

Byggevirksomheden anvender også 3d-visualiseringer til at lave komplicerede illustrationer:

– I vores montagevejledninger vil vi eksempelvis gerne vise kunden, hvordan korrekt montage af vores facadeplader ser ud i et tværsnit på en mur, så alle lag fremstår tydeligt. Denne illustration ville være utrolig svær at udføre i et fysisk studie, men det kan let lade sig gøre digitalt. På den måde giver teknologien os større spillerum med vores billedmateriale, siger Anette Tymm.

3d udfordrer fotografen

For en række brancher er 3d-visualisering således ved at skubbe selv dygtige fotografer ud i periferien, hvad angår især tekniske og produktbilleder, fordi 3d-visualiseringer tilbyder funktioner, som ligger uden for et fotografis rækkevidde. Uffe Bengaard ser, at det sker både inden for byggeindustrien men også fx maskinindustrien og i møbelbranchen. Men selvom 3d-visualiseringer er ved at have godt fat i markedet, er det dog primært kun større virksomheder, som i dag gør brug af 3d-visualiseringer. De mindre virksomheder mangler stadig at komme på banen.

– Teknologien er ikke kun forbeholdt større virksomheder, for 3d-visualiseringer kan anvendes til alle typer projekter i alle størrelser og til alle budgetter. At gå i gang med 3d-visualiseringer kræver som udgangspunkt mindre af kunden end eksempelvis en fotosession, og når vi først er i gang, er mulighederne utroligt mange, fordi vi ikke er bundet op på et endegyldigt fotografi, slutter Uffe Bengaard.

Uffe Bengaard, 3d-arkitekt og indehaver af Dimension Design, ser en stigende tendens til at byggebranchen vælger 3d-tegninger frem for fotografier. Pressefoto.
Uffe Bengaard, 3d-arkitekt og indehaver af Dimension Design, ser en stigende tendens til at byggebranchen vælger 3d-tegninger frem for fotografier. Pressefoto.

Relateret indhold