Strandhus i vandkanten

Lendager Arkitekter har tegnet et unikt hus, som ønskes opført helt ud til stranden på Fanø, hvilket normalt er ulovligt.
Projektgruppen bag BeachHouse håber at få lov til at opføre huset helt ud til stranden på Fanø. Visualisering: Lendager Arkitekter.
Projektgruppen bag BeachHouse håber at få lov til at opføre huset helt ud til stranden på Fanø. Visualisering: Lendager Arkitekter.

Allerede i 1937 besluttede de danske politikere, at der ikke må bygges nærmere kyslinjen end 100 meter, og dermed opstod begrebet strandbeskyttelseslinjen. I 1999 blev den udvidet til 300 meter, hvorfor kystnære nybyggerier nu er lukket land.

Alligevel håber man på Fanø at kunne opføre det eksklusive BeachHouse, der er tegnet af Lendager Arkitekter, helt ud til stranden.

Huset vil blive et sted, der vil sætte Fanø på verdenskortet.

Uddrag fra projektbeskrivelsen

Tilladelse til ti projekter

Naturstyrelsen vil med en forsøgsordning styrke kyst- og naturturismen, og i den forbindelse vil der blive givet tilladelse til højst ti projekter til opførelse inden for kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen.

Alle landets kystkommuner er inviteret til at foreslå projekter, der kan give turisterne et bredere udbud af oplevelser ved de danske kyster og i naturen, og Fanø Kommune indsendte 1. maj BeachHouse-projektet til Naturstyrelsen med håb om, at det når igennem nåleøjet.

Et vindhus

BeachHouse tager udgangspunkt i vinden, der ofte fejer henover Fanø, og ideen er, at huset skal være samlingsstedet for de surfere, kitesurfere, landboardere m.v., der drager fordel af vindforholdene på øen. Samtidig skal huset være det naturlige samlingspunkt for dragekulturen på øen og den årlige dragefestival, som hvert år tiltrækker flere tusinde mennesker. Det understreges dog også i projektmaterialet, at huset skal være for alle.

– Huset vil blive et sted, der vil sætte Fanø på verdenskortet og være en vigtig del i øens fortsatte udvikling og identitet. Ikke alene fordi dets placering er unik og funktionerne unikke, men også fordi bygningskonceptet og arkitekturen ikke findes magen til noget andet sted, skriver Fanø Kommune og Lendager Arkitekter selv i projektbeskrivelsen.

BeachHouse skal foruden de vindrelaterede aktiviteter også kunne rumme konferencer, møder, specialmesser m.m.

Af Naturstyrelsens hjemmeside fremgår det, at 29 projekter ønsker muligheden for at etablere et kystnært projekt. Den endelige udvælgelse af de op til ti projekter, som får lov til at bygge inden for beskyttelseszonerne, forventes at ske senere på året.

BeachHouse skal være det naturlige omdrejningspunkt for vindsporten på Fanø. Illustration: Lendager Arkitekter.
BeachHouse skal være det naturlige omdrejningspunkt for vindsporten på Fanø. Illustration: Lendager Arkitekter.

Relateret indhold