Pakhus skal skabe nyt liv i Latinerkvarter

Det gule pakhus i Badstuegade i det centrale Aarhus gennemgår snart en omfattende restaurering. Huset er købt af ejendoms- og projektudviklingsselskabet Bricks.
Pakhuset, som arkitekten forestiller sig, det kommer til at tage sig ud på Pustervig Torv, når det er istandsat og indrettet efter den nye lejers ønsker og behov.
Pakhuset, som arkitekten forestiller sig, det kommer til at tage sig ud på Pustervig Torv, når det er istandsat og indrettet efter den nye lejers ønsker og behov.

Centralt i det århusianske Latinerkvarteret ligger det lille Pustervig Torv med det smukke gule pakhus på adressen Badstuegade 1H. Det historiske pakhus er for kort tid siden blev købt af det aarhusianske ejendoms- og projektudviklingsselskab Bricks, der vil give huset nyt liv.

Pakhuset har tidligere været ejet af Preben Gordon Hansen, der driver specialbutikken Skumhuset i bygningens stueetage, mens etagerne derover benyttes som lager.

Huset er et af de eneste tilbageværende pakhuse med facade mod gaden. Det blev bygget i 1809 af byens store købmand.

Pakhuset blev fredet i 1970 og blev nænsomt ombygget i 1977, hvor husets facade i baggården kom til sin ret, da en gammel værkstedsbygning blev nedrevet.

Skumhuset flytter i løbet af året, hvorefter Bricks vil gå i gang med en gennemgribende restaurering, så huset i første halvår af 2017 kan genåbne med aktivitet på alle husets 1.046 kvadratmeter, der er fordelt på de fem etager.

Nyt liv i Latinerkvarteret

– Vi vil give det smukke, gamle pakhus nyt liv med respekt for de historiske detaljer. Det betyder, at vi blandt andet vil genetablere de oprindelige vinduer. Huset er stort, så vi forestiller os, at den nye lejer kan være en restaurant, måske med en cafe i underetagen. Eller en concept store. Den endelige udformning og indretning af lokalerne aftales med den kommende lejer, fortæller direktør og medejer Martin Busk, Bricks.

I forbindelse med ombygningen ønsker man at beholde alle de eksisterende trækonstruktioner og dæk. Huset skal naturligvis isoleres og brandsikres, men det er alligevel planen at blotlægge dele af bjælkelaget. Det vil betyde, at man i fremtiden vil lægge vægt på at vise, hvad der er nyt, og hvad der er eksisterende bygningsdele i pakhuset.

Ved ombygningen vil Bricks etablere nye trapper; nye fritliggende bokse med toiletter, trappe og lift; nyt køkken og bar i stueetagen; nye trægulve på etagerne; de tilmurede vindueshuller vil blive genåbnet; nye smalle stålprofiler og isoleret glas skal opsættes; og der kommer tagvinduer.

– Hele ombygningen kommer til at ske i et tæt samarbejde med Kulturstyrelsen og den nye lejer, slutter Martin Busk.

Ny lejer har indflydelse

Det er Colliers International, der er i færd med at finde en lejer til pakhuset på Pustervig Torv.

– De fleste kender det smukke, gule hus og ved, hvor centralt det ligger både i hverdagen og f.eks. under festugen. I dag virker huset indadvendt, men efter renoveringen vil det blive udadvendt og indbydende, som man kan se det i arkitektens manipulerede fotos, fortæller erhvervsmægler Søren Lindbjerg, Colliers International.

Relateret indhold