Ny Kvæsthusplads bliver kultur-centrum

Jeudan køber Københavns nye underjordiske parkeringsanlæg ved Skuespilhuset af Realdania. Det giver mere byliv på den kommende Kvæsthusplads.
Kvæsthuspladsen skal give et betydeligt løft til områdets byrum. Illustration: Realdania.
Kvæsthuspladsen skal give et betydeligt løft til områdets byrum. Illustration: Realdania.

Om P-anlægget

  • Parkeringsanlægget indrettes i tre etager under Kvæsthuspladsen.
  • Anlægget kan rumme op til 500 personbiler.
  • Anlæggets hovedattraktion bliver et forbindelsesrum, der strækker sig i hele parkerings-anlæggets længde i tre etagers højde og bidrager til, at anlægget bliver lyst, trygt og let at orientere sig i.
  • I forbindelsesrummet findes også de rullende trapper mellem etagerne.
  • Nedkørslen til anlægget bliver anlagt på Sankt Annæ Plads ud for Kvæsthusbassinet.

– Kvæsthusprojektet bliver en styrkelse af kulturlivet i Københavns hjerte. Med den nye plads, der opstår omkring Skuespilhuset, får Det Kongelige Teater endnu smukkere omgivelser – til glæde for de mange teatergæster og for byens borgere og turister. Og med den nye Kvæsthusplads, som efter planen står færdig i efteråret 2015, får teateret oven i købet en ny scene til udendørs aktiviteter med byen som kulisse, siger kulturminister Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

Kulturministeriet, repræsenteret ved Det Kongelige Teater, Jeudan og Realdania danner samtidig en forening, Ofelia Beach, der bl.a. sikrer, at københavnerne kan glæde sig til mange kulturarrangementer på den nye Kvæsthusplads. Foreningen skal i fremtiden stå for både planlægning og afvikling af forestillinger og arrangementer og derigennem sikre Kvæsthuspladsens rolle som fornem ramme om kultur og byliv.

Jeudan køber p-anlæg

Baggrunden er en aftale mellem Realdania og Danmarks største børsnoterede ejendoms- og servicevirksomhed Jeudan om, at Jeudan køber det nye underjordiske parkeringsanlæg, som lige nu tager form ved Skuespilhuset, og som forventes at være klar til brug i efteråret. P-anlægget, som er i tre etager under jorden og får plads til 500 biler, spiller en nøglerolle i at styrke områdets attraktivitet med den helt nye Kvæsthusplads og et betydeligt løft til den tilstødende Sankt Annæ Plads.

Realdania udfører og finansierer Kvæsthuspladsen og p-anlægget med en samlet donation på ca. 600 mio. kr., hvoraf en mindre del kommer tilbage til Realdania ved salget af p-anlægget til Jeudan. I forbindelse med anlægget nedlægges i alt 500 p-pladser i bydelen i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning – en beslutning, som netop har banet vejen for at give Sankt Annæ Plads et løft og styrke bylivet.

Transformation af området

Det Realdaniaejede Kvæsthusselskabet arbejder for tiden på højtryk med at færdiggøre p-anlægget og Københavns nye plads, der strækker sig ud i Københavns Havn med Skuespilhuset, Frederiksstaden og Nyhavn som naboer. I foråret 2016, når omdannelsen af Sankt Annæ Plads nærmer sig sin afslutning, er det planen at indvie hele det nye område.

– Nu får vi endelig transformeret dette område med den fantastiske beliggenhed og får skabt nye muligheder både over og under jorden. Vi glæder os til at kunne indvie hele området til næste forår – med Kvæsthuspladsen, p-anlægget og Sankt Annæ Plads, hvor vi lige har taget første spadestik til omdannelse og klimasikring. Målet er at skabe et aktivt byrum fyldt med mennesker, aktivitet og kulturelle oplevelser. Takket være p-anlægget, der kommer i trygge hænder hos Jeudan, skabes der plads til al dette over jorden, samtidig med, at bilisterne får en helt unik parkeringsoplevelse, når det nye anlæg møder dem med lyse og trygge rammer – og er en arkitektonisk oplevelse i sig selv. Alt i alt et markant løft til områdets byliv, siger Realdanias adm. direktør Jesper Nygård.

Et anlæg af denne standard koster væsentligt mere at opføre, end man kan få for det på markedet. Det tab, som Realdania tager ved at sælge anlægget til Jeudan til markedspris, er således en filantropisk donation, der skal højne livskvaliteten i Københavns hjerte.

Det samlede budget for Kvæsthusprojektet er ca. 600 millioner kroner. Beløbet dækker både pladsen og parkeringsanlægget.

P-anlægget, som er i tre etager under jorden og får plads til 500 biler, spiller en nøglerolle i at styrke områdets attraktivitet - sammen med den helt nye Kvæsthusplads. Illustration: Realdania.
P-anlægget, som er i tre etager under jorden og får plads til 500 biler, spiller en nøglerolle i at styrke områdets attraktivitet – sammen med den helt nye Kvæsthusplads. Illustration: Realdania.

Relateret indhold