Brugt værktøj gør ny nytte i Afrika

Fire paller fyldt med svejsemaskiner, skruemaskiner, søjleboremaskiner, hamrer - værktøjsindsamling hos Carl Ras giver nye muligheder for handicappede i Sierra Leone
Elever på en erhvervsskole i Sierra Leone modtager fire paller brugt værktøj, som skal bruges i undervisningen
Elever på en erhvervsskole i Sierra Leone modtager fire paller brugt værktøj, som skal bruges i undervisningen

Professionelle håndværkere skifter ofte værktøj. Ikke altid fordi det gamle er udslidt og ubrugeligt, men fordi det nyeste er hurtigere eller passer til et andet system.

I stedet for at skrotte værktøjet kan håndværkerne aflevere det i værktøjsindsamlingen hos Carl Ras. Værktøjs- og beslagkæden indsamler gammelt værktøj, og sørger for at det bliver doneret til et godt formål.

– Størstedelen af vores kunder er professionelle håndværkere, der har behov for værktøj og maskiner i topkvalitet, som kan gøre en forskel i deres arbejdsdag. Det gamle kan til gengæld få nyt liv og gøre en kæmpe forskel for andre frem for at blive smidt ud og smeltet om, fortæller butikssælger og CSR-ambassadør i Carl Ras, Brian Nielsen.

Han har været primus motor på værktøjsindsamlingen i Herlev.

Carl Ras samler på brugt værktøj - og donerer det til modtagere, hvor det gør en forskel.
Carl Ras samler på brugt værktøj – og donerer det til modtagere, hvor det gør en forskel.

– Mange gange fejler værktøjet jo ikke noget, der er bare kommet en nyere model. Derfor er vi enormt glade for, at så mange håndværkere støtter værktøjsindsamlingen, så det brugte værktøj og maskiner får en recirkulation.

Fire paller værktøj til skole

I sommers blev fire paller med 32 kasser fyldt op med svejsemaskiner, skruemaskiner, søjleboremaskiner, hamrer, topnøglesæt og meget mere fra værktøjsindsamlingen.

Takket være Ingeniører uden Grænser blev det fragtet afsted på en container, som i november nåede frem til erhvervsskolen ‘Opportunity Training Centre’ i Sierra Leone i Afrika. Den består af forskellige værksteder, hvor 60 unge med fysisk handicap bliver undervist og skolet til håndværksarbejde.

– Skolen er derfor ovenud lykkelige for donationen af værktøj og maskiner, da det gør en stor forskel for dem at arbejde med ‘nyt’ værktøj fremfor det gamle slidte, de havde før, fortæller Ida Højgaard, der er projektleder hos Ingeniører uden Grænser, og som har været ansvarlig for fragten af værktøj og maskiner.

– Jo bedre rustet skolen er med udstyr i høj kvalitet til undervisningen, jo større er chancen for, at de unge kan komme tilbage til lokalsamfundet og skabe et liv uden at ende på gaden som tigger.

Indsamling siden 2016

Siden Carl Ras startede værktøjsindsamlingen op i år 2016, har brugt værktøj og maskiner fra professionelle håndværkere og leverandører fået nyt liv i udviklingslande og blandt flere værksteder for udsatte i Danmark. Det er en del af Carl Ras’ CSR-indsats, som knytter sig til FN’s 12. verdensmål ‘Ansvarligt forbrug og produktion.

Det brugte værktøj og maskiner er blandt andet blevet doneret til jordskælvsramte områder i Nepal, Indien, Mozambique, Uganda, Sierra Leone samt Fredes Woodshop, Sydhavnskompagniet, Autismecentret Vest i Herning, Kofoed Skole og Repair Café Danmark.

Lige nu har Carl Ras 6 nye paller fyldt op med brugt værktøj og maskiner liggende på lager, der også bare venter på at komme afsted til et sted, hvor det kan gøre ny nytte.

Relateret indhold