Praktikpladser i byggeriet buldrer frem

Der blev tegnet mange nye kontrakter om praktikpladser inden for bygge- og anlægsbranchen i 2020 - især morgendagens tømrere kan glæde sig.
Der var stor fremgang i antallet af nye praktikkontrakter i 2020. Foto: 3byggetilbud.dk.
Der var stor fremgang i antallet af nye praktikkontrakter i 2020. Foto: 3byggetilbud.dk.

Der blev bedre muligheder for at tage en erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen i 2020. I hvert fald hvis man kigger på antallet af nye praktikpladser. Det viser Børne- og Undervisningsministeriets opgørelse over indgåede praktikpladsaftaler i 2020.

DI Dansk Byggeri i Sydjylland, Midt- og Vestjylland, Nordjylland, Lolland-Falster, Bornholm og Hovedstaden gælder sig over udviklingen, der især kommer tømrerlærlingene til gode.

Af samme grund flyder det over med ros og klapsalver fra de regionale formænd i brancheorganisationen: “Det er en meget positiv udvikling”, “Virksomhederne skal roses for i højere grad at skaffe plads til tømrerlærlingene”, “Jeg håber, at det er en tendens, som vi også vil se i det nye år” – og mere af samme skuffe.

Sydjylland

I 2020 indgik 149 flere elever knyttet til erhvervsskolerne EUC Syd, EUC Lillebælt, Hansenberg, Rybners og AMU-Vest en aftale med en virksomhed om en praktikplads sammenlignet med 2019.

Antallet af tømrerlærlinge, der har fået en praktikplads i Sydjylland, steg samlet med 113, hvis man sammenligner med 2019. Det er en stigning på 35 procent.

Midt- og Vestjylland

I 2020 indgik 132 flere bygge- og anlægselever knyttet til erhvervsskolerne Herningsholm Erhvervsskole, Mercantec, Skive College og Uddannelsescenter Holstebro en aftale med en virksomhed om en praktikplads sammenlignet med 2019. Det er en stigning på 15 procent.

Det er særligt tømrerlærlinge, der har fået flere praktikpladser i en virksomhed. Antallet af indgåede aftaler steg med 47 praktikpladser. I Holstebro er fremgangen eksempelvis på 19 procent.

Nordjylland

123 flere elever knyttet til erhvervsskolerne AMU Nordjylland, Techcollege, EUC Nord, EUC Nordvest samt Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser indgik i 2020 en aftale med en virksomhed om en praktikplads.

Igen er det tømrerlærlingene, der kan finde de bredeste smil frem. I 2020 voksede antallet af indgåede aftaler nemlig med 62 praktikpladser.

Sydsjælland og Lolland-Falster

Mere end 2000 lærlinge fik sidste år en praktikplads inden for bygge og anlæg på Sjælland og Lolland Falster. I alt indgik 385 flere elever knyttet til erhvervsskolerne EUC Sjælland, Zealand Business College, CELF, EUC Nordvestsjælland samt Roskilde Tekniske Skole en aftale med en virksomhed om en praktikplads sammenlignet med 2019.

Fordelt på de bygge- og anlægsfaglige erhvervsuddannelser var der især flere praktikpladser til tømrerlærlinge. Antallet af indgåede aftaler på tværs af erhvervsskolerne steget med samlet set 150. Det svarer til en stigning på 26 procent.

Bornholm

Heller ikke på solskinsøen holdt de sig tilbage med at skabe praktikpladser.

I 2019 indgik 32 elever fra tømreruddannelsen tilknyttet Campus Bornholm en aftale med en virksomhed om en praktikplads. I 2020 steg antallet af nye uddannelsesaftaler med 28 procent. I alt 41 tømrerlærlinge indgik i 2020 en aftale med en bornholmsk virksomhed. Samtidig er søgningen mod erhvervsskolernes bygge- og anlægsuddannelser også stigende.

Hovedstaden

Der var såmænd også fremgang i hovedstaden, hvor 978 elever fra Next indgik aftale om praktik med en virksomhed. Det er en stigning på 266 praktikpladser sammenlignet med 2019. På Tec var der ligeledes en stigning på 127 flere elever med en underskrevet aftale i baglommen.

Når der zoomes ind på de bygge- og anlægsfaglige erhvervsuddannelser har der især været en vækst i antallet af praktikpladser til tømrerlærlinge knyttet til Next. Med 622 indgåede aftaler i 2020 på tømreruddannelsen på skolen er der tale om 195 flere aftaler end i 2019. Det svarer til en stigning på 46 procent.

Relateret indhold