Ottetalsformet studiebolig byder fællesskab og lysindfald velkommen

Hvert år til studiestart står flere tusinde studerende uden tag over hovedet. Derfor bygger PFA lige nu kollegier i Danmarks fire største studiebyer, og det første står nu klar i Odense.
PFA Kollegiets vinduer er udviklet for at imødekomme arkitektens ønske til facadeudtrykket og samtidig efterleve Miljøstyrelsens vejledning til støjniveau. Foto: PFA.
PFA Kollegiets vinduer er udviklet for at imødekomme arkitektens ønske til facadeudtrykket og samtidig efterleve Miljøstyrelsens vejledning til støjniveau. Foto: PFA.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det som studerende kan være svært at finde en bolig. Den skal helst ligge i nærheden af studiet og samtidig være til at betale. For at imødekomme det store behov for studieboliger valgte PFA Pension i forbindelse med deres 100-års jubilæum at opføre fire nye kollegier i Odense, Aalborg, Aarhus og København, som går under det samlede navn PFA Kollegiet.

Men kollegierne skal meget mere end blot at give de studerende tag over hovedet. Bygningerne har nemlig et meget tydeligt fokus på fællesskab, bæredygtighed og læringsmiljø. Kollegierne er designet af tegnestuen Arkitema, og i Odense står det første nu klar til at huse knap 300 studerende, som kan drage fordel af de mange sociale tiltag.

– Bygningen er formet som et ottetal for at bidrage til den sociale bæredygtighed. Fra ethvert sted på gangen kan du komme rundt til alle husets fællesarealer, som blandt andet inkluderer festlounge, studielounge med læsesal, fitness og musikrum. Ottetalsbygningen er brudt ned i mindre teglhuse, hvor en bogruppe på 12 personer er fælles om et køkken og en stue, og udenfor er der terrasser, som forbinder de forskellige grupper. Der er altså rig mulighed for både fællesskab og læring, fortæller Dorthe Keis, partner og arkitekt MAA hos Arkitema.

Bæredygtigt kollegie vinder guld

Udover fællesskab og læring er kollegiet bygget med endnu et vigtigt fokuspunkt: bæredygtighed. Det har resulteret i, at bygningen har opnået en DGNB-certificering på guld-niveau som en garanti for, at bygningen er opført i den forventede, bæredygtige kvalitet.

– Vi har lagt stor vægt på den sociale bæredygtighed, men vi har også lavet en lang række bæredygtige tiltag som for eksempel biodiversitet i beplantningen, udendørs tørrefaciliteter og solceller på taget. Igennem hele processen har det været vigtigt, at funktionalitet og arkitektonisk udtryk spiller sammen, forklarer Dorthe Keis og fortsætter:

Vinduesløsningen med lydsluser, sort panel og en indvendig ramme gør, at vinduet kan åbnes på en speciel måde, der sikrer, at Miljøstyrelsens vejledning overholdes. Foto: PFA.
Vinduesløsningen med lydsluser, sort panel og en indvendig ramme gør, at vinduet kan åbnes på en speciel måde, der sikrer, at Miljøstyrelsens vejledning overholdes. Foto: PFA.

– Med vinduerne har vi lavet en særlig løsning. Vinduer har nemlig en tendens til at blive meget små, når vi skal overholde de ret skrappe regler i forhold til energirammen. Løsningen blev vinduer fra Velfac, hvor den del af vinduet, som kan åbnes, er indsat som en sort plade. På den måde får vi et større hul rent visuelt, men glasmængden er det, den må være.

Masser af lys og mindre larm

Vinduesproducenten Velfac, som har leveret vinduerne til PFA Kollegiet, har i samarbejde med entreprenøren Casa og konsulentvirksomheden Rambøll udviklet løsningen specifikt til dette projekt. Formålet med løsningen er at imødekomme arkitektens ønske til facadeudtrykket og samtidig efterleve Miljøstyrelsens vejledning om, at der maksimalt må være et indendørs støjniveau på 46 decibel med åbentstående vinduer, når der bygges på en grund, hvor støjbelastning på facaden overstiger 58 decibel.

– Uden specielle tiltag i vindueskonstruktionen ville vejledningen til det indendørs støjniveau med åbne vinduer ikke være overholdt. Derfor har vi lavet en løsning med lydsluser og et sort panel, hvor der er monteret lydabsorberende materialer. Vi har indsat en indvendig ramme, som gør, at vi kan åbne vinduet på en speciel måde, uden at støjniveauet indenfor bliver højere end Miljøstyrelsens vejledning. Ved siden af er der et stort vindue, som sikrer lysindfald. På den måde får de studerende tilstrækkeligt lysindfald og kan arbejde med vinduerne åbne uden at være generet af trafikstøj, afslutter John Christian Asmussen, projektsalgsdirektør hos Velfac.

Relateret indhold