Kan en aftale om sort arbejde håndhæves?

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Det klare udgangspunkt er, at en aftale er bindende for aftalens parter, og at man i tilfælde af misligholdelse kan få hjælp fra domstolene og voldgiftsretten med håndhævelse af krav, der udspringer af aftalen.

Men hvad med de tilfælde, hvor en aftale indeholder elementer, som er ulovlige, f.eks. sort arbejde? Dette spørgsmål var fremme i TBB.2018.512.

Sagen

Hovedentreprenør (HE) og underentreprenør (UE) indgik entrepriseaftale vedr. udførelse af el-arbejde i forbindelse med opførelse af tre dobbelthuse. Efterfølgende indgik parterne aftale om ekstra el-arbejder vedrørende byggeriet.

UEs tilbud på ekstraarbejderne lød på en tillægspris på 140.000 kr., men blev efter krav fra HE nedsat til en pris på 100.000 kr., der skulle betales med 70.000 kr. og 30.000 kr. kontant til UE som ‘sorte penge’.

Den 30. juni 2015 fremsendte UE faktura med krav om betaling af den resterende del af entreprisesummen og de aftalte ekstraarbejder. Det var på fakturaen angivet, at der var tale om slutfaktura for udført el-arbejde. HE ville dog ikke betale, før UE havde udbedret manglerne.

Over to måneder efter fremsendte UE en ny slutfaktura, som nu også omfattede krav om betaling af 40.000 kr. og betaling af en række yderligere ekstraarbejder. UE mente at være berettiget til de 40.000 kr., da HE ikke havde betalt den første faktura, hvorfor han nu krævede betaling i henhold til det oprindelige tilbud på 140.000 kr. for de ekstra el-arbejder.

Voldgiftsretten fandt, at aftalen om ekstra el-arbejder var ugyldig, da den indeholdt ‘sort betaling’. UE kunne derfor ikke rette et krav mod HE på grundlag af aftalen.

Voldgiftsretten fandt desuden, at UE ikke kunne kræve betaling for det yderligere ekstraarbejde, da UE den 30. juni 2015 havde fremsendt en slutfaktura uden at tage forbehold for senere afregning. HE kunne derfor ikke forvente, at UE ville opkræve yderligere betaling i forbindelse med entreprisen.

Konklusion

Aftaler om sort arbejde er ugyldige. Aftalen binder således ikke aftaleparterne, hvilket betyder, at parterne ikke kan støtte ret på aftalen, herunder få hjælp fra domstolene eller voldgiftsretten til at håndhæve aftalen. Dette gælder uanset, om aftalen alene vedrører sort arbejde eller blot indeholder elementer heraf.

Desuden medfører fremsendelse af en slutfaktura uden forbehold for yderligere afregning risiko for, at der ikke senere kan kræves betaling for yderligere ekstraarbejder eller andre udgifter i forbindelse med entreprisen.

Relateret indhold