Upton-Hansen Architects bag bæredygtigt kontorbyggeri i Mumbai

Tegnestuen fik blandt andet tildelt opgaven på grund af integreringen af naturlig ventilation i facadedesignet, der mindsker behovet for mekanisk ventilation og nedkøling.
Upton-Hansen Architects er netop blevet udpeget til at tegne et nyt kontorbyggeri i Mumbai. Illustration: Upton-Hansen Architects.
Upton-Hansen Architects er netop blevet udpeget til at tegne et nyt kontorbyggeri i Mumbai. Illustration: Upton-Hansen Architects.

Fakta om projektet

  • Projektet er på over 14.000 m2 kontorbebyggelse og er placeret i et eksklusivt kvarter i det nordlige Mumbai, kendt som BKC.
  • Ud over kontorareal består projektet af butikker og cafeer på gadeniveau. Bebyggelsen vil også have mere end 180 parkeringspladser til besøgende.
  • Projektet består af et tårnhus med en højde på 50 meter.
  • Upton-Hansen Architects er blevet specialist i tårnhusprojekter i Indien og står i øjeblikket bag 1.500.000 m2 bolig- og kontorbyggerier i Mumbai alene. Tegnestuen fik sit første projekt i Mumbai, da tegnestuen agerede udførende arkitekt på et af Mumbais højeste tårne, nemlig det 300 meter høje tårnhus, 1973 Worli, designet af Foster + Partners.

Med 1.495 solskinstimer om året i Danmark virker solafskærmning og naturlig ventilation måske ikke som det vigtigste element i designet af et tårnhus. Jo mere lys jo bedre, er parolen ofte.

Anderledes forholder det sig steder som Mexico og Indien, hvor man eksempelvis i Mumbai har 2.584 solskinstimer årligt. Det betyder, at bygningens placering i forhold til solen og bygningens ventilation er en vigtig del af det overordnede design, og skal tænkes ind fra starten.

Og netop dette fokus er en af grundene til, at Upton-Hansen Architects med danskeren Jonas Upton-Hansen i spidsen har vundet endnu et kontorbyggeri i Mumbai. Tegnestuen har efterhånden en del kontorbyggerier i solrige lande på CVet. Det har givet dem særlig erfaring i at udvikle enkle designgreb, der på en effektiv måde integrerer solafskærmning i facadedesignet og derved minimerer behovet for mekaniske ventilations- og køleanlæg.

– Udfordringen er at få energioptimering integreret i det samlede design i starten af processen. Som arkitekt er det vores opgave at finde den rette løsning tilpasset den lokale kontekst, som optimerer både designet af bygningens facade og sikrer et godt indeklima. I lande, der ligger mere mod syd, bliver der brugt ufattelige ressourcer på nedkøling af bygninger. Derfor er det væsentligt at minimere brugen af energi til ventilation, forklarer Jonas Upton-Hansen.

Inspiration fra New York

Facaden på det nye kontorbyggeri i Mumbai er opbygget ved hjælp af et system af vinklede glaspaneler, der giver en elegant og dynamisk profil, og som er tænkt til at understrege det vertikale byggeri. Disse vertikale finner langs bygningens hovedfacade er desuden designet således, at de muliggør naturlig ventilation til de bagvedliggende kontorlokaler. En aflang lineær kerne mod syd sikrer de indre kontorlokaler fra blænding og solindfald og optimerer samtidig muligheden for naturligt indfald af dagslys på den nordvendte facade.

Bygningens udformning er både klassisk og moderne og henter inspiration i den historiske ‘Flatiron’ bygning i New York, og på toppen af bygningen har tegnestuen placeret en afskærmet tagterrasse. Det nye kontorbyggeri ligger op ad det eksklusive Bhandra Kurla-kompleks i Mumbai og skal fungere som vartegn for hele området.

Relateret indhold