Stol ikke blindt på gammelt materiale

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Vestre landsret har for nylig taget stilling til ansvarsfordelingen mellem et landinspektørfirma og en entreprenør i en situation, hvor der skulle udføres styret underboring.

Tilbage i 1999 var der trukket seks rør, og i den forbindelse havde den daværende entreprenør lavet en borejournal. Ved den nye underboring – udført af en ny entreprenør – skete der skade på to lyslederkabler, som var blevet lagt i rørene tilbage i 1999. Derudover beskadigede den nye entreprenør yderligere to rør tilhørende et teleselskab.

Spørgsmålet var nu, om den nye entreprenør og/eller landinspektørfirmaet var erstatningsansvarlige.

Delt ansvar

Landinspektørfirmaet havde lavet en kabelplan, hvor dybdemålene var angivet forkert, idet oplysningerne fra den gamle entreprenør, som havde lagt rørene i 1999, var blevet spejlvendt. Fejlen var sket, da landinspektørfirmaet bearbejdede de gamle oplysninger. Landinspektørfirmaet var derfor erstatningsansvarlig for skaderne.

Landsretten nåede frem til, at entreprenøren også var ansvarlig, idet kravene til agtpågivenhed måtte skærpes ved udførelse og planlægning af styret underboring.

Entreprenøren kunne have konstateret landinspektørens fejl ved at sammenholde nogle dybdemål i en kabelplan med de gamle borejournaler fra 1999. Herved kunne entreprenøren have opdaget den forkerte boreretning. Landinspektørfirmaet og entreprenøren var derfor solidarisk ansvarlige for skaderne overfor skadelidte og skulle i det interne forhold hver bære halvdelen af ansvaret.

Afgørelsen viser, at entreprenøren ikke altid “blindt” kan stole på materiale udarbejdet af andre rådgivere og derfor må foretage en egen selvstændig vurdering af materialet forinden udførelsen af styret underboring.

Relateret indhold