Minecraft som seriøst hjælpeværktøj

En virtuel udgave af Danmark kan inddrage borgerne på helt nye måder i plan- og projektforløb
Her er vi i den virtuelle udgave af Nyhavn. Illustration fra Minecraftmodellen.
Her er vi i den virtuelle udgave af Nyhavn. Illustration fra Minecraftmodellen.

Som det første land i verden blev hele Danmark i 1:1 for en uge siden lagt ind i det populære computerspil Minecraft af Miljøministeriet. Siden har hundredtusindvis af mennesker verden over downloadet Danmark.

Men det er ikke kun leg, for de kommunale forvaltninger kan komme tættere på nogle af borgerne, hvis mødet foregår i computerspillet Minecraft.

Det mener Mette Lise Ginnerup fra Niras.

– Det føjer helt bogstaveligt nye dimensioner til et planforslag, hvis man som borger kan ‘gå rundt’ i det pågældende område. Måske kan man som borger endda få en chat med borgmesteren på det virtuelle gadehjørne. Det giver mulighed for at inddrage borgeren på en helt ny måde, siger hun til Niras’ hjemmeside.

Mette Lise Ginnerup ser Minecraft-modellen som et stærkt værktøj til formidling, også selvom alt fra huse til åer er repræsenteret som primitive klodser med en sidelængde på 1 meter.

Hun peger også på en ekstra gevinst, nemlig at kommunerne kan få nogle andre borgergrupper i tale ved at flytte dialogen og idéudviklingen ind i den digitale danmarksmodel.

Lettere involvering

– Der er større sandsynlighed for at involvere de unge, når processen foregår i et spilunivers på deres egen skærm. Traditionelt har kommuner ellers svært ved at få de unge i tale, siger Mette Lise Ginnerup.

Og når først dialogen er i gang, kan den sagtens fortsætte i mere formelle rammer. Derfor hjælper Niras gerne hjælpe kommunerne med at opsætte en model og nogle rammer og metoder for, hvordan det digitale Minecraft-Danmark kan bruges i borgerinddragelsesprocesser.

– Det er helt afgørende at styre processen stramt og sætte nogle faste rammer, så man får en målrettet og forventningsafstemt dialog med borgerne, lyder rådet fra Mette Lise Ginnerup.

NIRAS har i øvrigt allerede et indgående kendskab til dataene bag danmarkskortet. Det er nemlig NIRAS, der har indsamlet og bearbejdet data bag Danmarks digitale højdemodel, der indgår som et centralt element i Minecraft-modellen.

Se mere på Niras’ hjemmeside.

Se youtube-video om den virtuelle model af Danmark her.

Relateret indhold