Rådgiver får flere sager med farlige altaner

Problemet med nedslidte altaner skal tages alvorligt - og det er er der flere ejendomsejere, der gør - men ikke alle.
Understøtning hos AB Lygten i København NV.
Understøtning hos AB Lygten i København NV.

To gange de seneste år er personer kommet meget alvorligt til skade i forbindelse med nedstyrtede altaner. Det understreger det stigende problem med ældre altaner, der ikke er vedligeholdt, og som udgør en sikkerhedsrisiko.

I rådgivningsvirksomheden Gaihede kommer der stadig flere henvendelser fra bekymrede ejendomsejere, ejerforeninger og andelsboligforeninger, der er utrygge ved deres altaner, fortæller virksomhedens adm. direktør Mogens C. Ramsløv:

– Heldigvis er der mere fokus på det her emne, og det er tiltrængt. Der er rigtig mange altaner, der er i en rystende tilstand, og som vi har anbefalet at lukke straks, da de simpelthen ikke er sikre, siger han.

I øjeklikket styrer virksomheden seks store altanrenoveringer i København, hvor årsagen til renoveringen skyldes korroderet stål.

Andelsboligforening måtte handle hurtigt

En af dem er hos andelsboligforeningen AB Lygten i København NV. Foreningen blev opmærksom på deres altanproblemer i en tilstandsrapport i 2017, fortæller medlem af bestyrelsen, Hanne Elsborg.

– Vi kunne læse, at vores altaner og karnapper var i en meget dårlig stand, og derfor har vi med foreningens opbakning handlet på det. Vi fik anbefalet Gaihede, som har vurderet, at der skal gøres noget øjeblikkeligt. Så vores altaner bliver nu understøttet, indtil de skal udskiftes, siger Hanne Elsborg.

Det er en af Gaihedes specialister på området, projektchef Henrik Bjørndal, der har sagen. Han har gennem årene fået en stor erfaring med den slags sager, og bliver brugt af byggemyndighederne på området – blandt andet Statens Byggeforskningsinstitut – SBi, som er i gang med at formulere en ny SBi-anvisning på altanområdet.

Projektchef i Gaihede Henrik Bjørndal.
Projektchef i Gaihede Henrik Bjørndal.

Henrik Bjørndal trækker på SBi og andre eksperter, som også var med ude og se nærmere på AB Lygten. Og der var ikke nogen tvivl om dommen over altanerne. Gadealtanerne på AB Lygten skal rives ned og genopføres, mens karnapperne kan renoveres.

Tung beslutning med konsekvenser

– Det er en tung beslutning med omfattende konsekvenser, så derfor spørger jeg også eksperter, inden vi konkluderer. Men det er ofte umuligt at delrenovere de nedslidte altaner, da de alvorlige skader er inde i murkonstruktionen. I de seks sager vi er i gang med nu, er det de altafgørende bærejern inde i bunden af altanen, der er korroderet efter indsivning af fugt, så derfor ender det ofte med en udskiftning af altanerne, siger han.

Ifølge Henrik Bjørndal ser man dette fænomen i især de såkaldte udkragede altaner, der er den mest udbredte model. Her er altanen en slags kasse, der bæres af indbyggede bærejern, det fortsætter ind i selve bygningen.

Korroderede bærejern på AB Damsøvænget i Vanløse.
Korroderede bærejern på AB Damsøvænget i Vanløse.

– Vi har netop afsluttet udskiftning af 108 altaner hos en andelsboligforening i Vanløse, AB Damsøvænget. Den sag opdagede vi lige fem minutter i 12, og den bliver brugt af en følgegruppe under SBi som et eksempel på, hvor galt det kan gå. Bærejernene var flere steder korroderet kraftigt, så der var store huller i flere stålbjælke. Det var et chok – især da der er mange lignede ejendomme i Danmark, som ikke er tjekket. Det er ikke en behagelig tanke.

Ifølge Henrik Bjørndal er vurderingen, at det er omkring 60.000 altaner bygget frem til 1950’erne, der godt kunne trænge til et tjek. Udfordringen er, at det er kompliceret at tjekke.

– Vi kan hurtigt se de ydre tegn på en nedslidt altan – blandt andet revner, smuldrende beton og farveændringer under altanen som rødlige udfældninger fra en korroderende armering. Men vi skal helt ind til bærejernet for at vurdere det rigtigt, og der skal vi lave et destruktivt indgreb, siger han.

Med i vedligeholdelsesplaner

Gaihede har i deres vedligeholdelsesplan for ejendomme også fokus på altaner, så en eventuel nedslidning kan blive opdaget, og yderligere undersøgelse anbefales.

Hos AB Lygten i København NV er Hanne Elsborg glad for, at altanerne nu bliver ordnet.

– Efter ulykken i Kolding bliver vi jo bekymrede, så det er godt, at der nu sker noget med vores altaner og karnapper, siger hun.

I Gaihede er adm. direktør Mogens C. Ramsløv tilfreds med, at alvoren nu også er gået op for politikere. Ifølge DR vil SF’eren Karina Lorentzen bede boligminister Kaare Dybvad (S) om at undersøge muligheden for et altan-kontrolkrav. Det bifalder Mogens C. Ramsløv:

– Det er vores oplevelse, at der er brug for en eller anden form for et obligatorisk tjek. Nedslidte altaner kan som elevatorer falde ned, og de skal jo have en fast periodevis tilsynsgodkendelse. Efter vores mening er det nødvendigt, at der også stilles den slags krav til altaner, siger han.

Relateret indhold