Robotter på byggepladsen kræver risikovillighed

Der skal være nogle af de berømte 'first movers', hvis robotter skal vinde frem i byggebranchen.
- Integration af teknologi i byggeriet kræver investeringer fra virksomheder og fokus fra uddannelserne. Jeg er klart optimist, men også realist, lød det fra netværksleder i InnoBYG Marianne Jakobsen til en inspirationsdag i Odense. Foto: Hans-Henrik Lærke.
- Integration af teknologi i byggeriet kræver investeringer fra virksomheder og fokus fra uddannelserne. Jeg er klart optimist, men også realist, lød det fra netværksleder i InnoBYG Marianne Jakobsen til en inspirationsdag i Odense. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Der er stigende fokus på automatisering og digitalisering i bygge- og anlægsbranchen. Men robotternes store rykind i branchen kommer ikke af selv, mener netværksleder i InnoBYG Marianne Jakobsen, der torsdag var medarrangør af i ‘Robotter i byggebranchen’, som også BygFyn, RoboCluster og IDA stod bag.

– Integration af teknologi i byggeriet kræver investeringer fra virksomheder og fokus fra uddannelserne. Jeg er klart optimist, men også realist. Det er godt med de gutter her, som demonstrerer deres teknologier. Det skubber på udviklingen, sagde hun og nikkede i retning af de fire iværksættervirksomheder, der leverede en appetitvækker på deres teknologier: Egatec, Robot af Work, Buildcode, Unicontrol og Kobots.

Integrationen kommer ikke til at ske af sig selv, og som alt andet nyt, skal det løbes i gang.

– For virksomhederne handler det om ‘return of investment’ og den gode business case. Begge dele skal være tydeligt for virksomhederne, hvis de skal anskaffe teknologierne – og anskaffelsesprisen kan også være en udfordring for nogle virksomheder, sagde hun.

Men spørgsmålet er, om der ikke er tale om en nødvendig omstilling.

Flere år, mere slid

Gentagne, tunge bevægelser arbejdsdag efter arbejdsdag, år ind og år ud sætter sine tydelige spor, og det er ofte i forhold til aflastning, at robotter er et samtaleemne.

– Vi skal være længere og længere tid på arbejdsmarkedet. Hvis vi skal holde til det, skal vi finde måder at undgå nedslidning på, særligt i de jobs, hvor der er fysisk hårdt og gentagende arbejde, som der ofte er i bygge- og anlægsbranchen, mener Marianne Jakobsen, der også ser andre plusser i nye teknologier:

– Vi har at gøre med en konservativ branche, men jeg mener, at teknologien kan hjælpe til i den grønne omstilling, aflaste nogle af de tunge arbejdsprocesser og optimere arbejdet.

Det var netop bagtæppet for ‘Robotter i byggebranchen’, som skulle inspirere og danne potentielle samarbejder.

Relateret indhold