Det var kort før sommerferien i 2009, at Rambøll afleverede sit tilbud på rådgivning til et af de i affaldskredse mest prestigefyldte projekter i verden: Et affaldsenergianlæg midt i Danmarks hovedstad med tårnhøjt energioutput og med en minimal påvirkning af miljøet – og så med en skibakke ovenpå.
Siden da har over 100 medarbejdere fra Rambøll arbejdet på projektet og leveret mere end 120 mandeår for først at planlægge og udbyde det tekniske udstyr, der skal til for at behandle affaldet miljømæssigt forsvarligt og få så meget energi ud af det som muligt, og siden hen at koordinere og kontrollere installationen af dette udstyr.
– Rambøll har på bedste vis bidraget til at gøre Amager Bakke til virkelighed. De har været vores tekniske rådgiver gennem hele processen, og vi har været overordentlig tilfredse med dem, siger direktør for ARC, Jacob H. Simonsen.
Projektleder Ole Poulsen, der har styret Rambølls hold på projektet, mener, at anlægget her et værdifuldt udstillingsvindue for Rambøll og for dansk eksport af energiløsninger generelt.
– Det har været fantastisk at medvirke til at få et anlæg op at stå, der i forhold til både energiproduktion og miljø er det bedste af det bedste, og som har trukket internationale overskrifter i hele verden. Sidste år kom der 71 udenlandske delegationer fra hele verden for at se anlægget og lade sig inspirere af de tekniske løsninger og måden at integrere affaldsenergi i det omliggende samfund på. Det er helt sikkert, at vi har vundet mange af vores projekter i udlandet, bl.a. fordi vi har kunnet vise dette flotte referenceanlæg frem, siger Ole Poulsen og fortsætter:
– At have en skibakke på taget af et affaldsenergianlæg er aldrig set før. Det har været en teknisk udfordring af få det indvendige til at spille sammen med det udvendige, fordi et affaldsenergianlæg som udgangspunkt ikke er beregnet til at være en rekreativ attraktion, men først og fremmest skal behandle affald og producere energi. Men vi er lykkedes med, at Amager Bakke i dag er det sikreste affaldsenergianlæg i verden, så gæster uden risiko kan opholde sig på skibakken og nyde den fantastiske udsigt over byen.
Rambøll har som teknisk rådgiver stået for planlægning, skitseprojektering, udbud, kontrahering, byggetilsyn og -ledelse og idriftsættelse af procesanlægget – altså alt, hvad der har at gøre med det tekniske anlæg inde i bygningen.
Projektet nærmer sig nu sin afslutning. Selve procesanlægget blev afleveret i starten af året, mens skibakken åbner 4. oktober.