Værdibyg fortsætter frem til 2018

Med en ny bevilling på 5,5 millioner kroner kan branchesamarbejdet Værdibyg fortsætte frem til 2018.
Det fælles brancheprojekt Værdibyg fortsætter indtil videre frem til 2018. Foto: Colourbox.
Det fælles brancheprojekt Værdibyg fortsætter indtil videre frem til 2018. Foto: Colourbox.

Da Værdibyg blev evalueret i 2014, var konklusionen entydig: Der er stor interesse for og tilfredshed med ordningens vejledninger. Nu har Realdania og partnerne bag Værdibyg netop bevilget i alt 5,5 millioner kroner, så arbejdet med at optimere byggeriets processer kan fortsætte. Hos Realdania er årsagen til den nye bevilling ifølge programchef Lennie Clausen oplagt:

– Værdibyg er et godt eksempel på, hvordan virksomheds- og branchedrevne initiativer kan være særligt gode til at løse branchens egne udfordringer. Derfor er vi i Realdania også glade for, at vi med vores støtte kan bidrage til, at branchesamarbejdet fortsætter, siger Lennie Clausen i en pressemeddelelse.

Værdibyg er et godt eksempel på, hvordan virksomheds- og branchedrevne initiativer kan være særligt gode til at løse branchens egne udfordringer.

Lennie Clausen Programchef, Realdania

Fælles praksis

Afsættet for Værdibyg er at udvikle en ny fælles praksis for byggeprocessen på tværs af byggeriets aktører.

– Siden vi startede i 2008, er der blevet lavet 19 vejledninger, og fire nye er på vej. Vejledningerne er praksisorienterede, og mere end 200 praktikere har bidraget til vejledningerne, så det sikres, at de er så brugbare som muligt, siger sekretariatsleder for Værdibyg Rolf Simonsen.

Nye tal peger på, at den ambition er lykkedes. Vejledningerne er blevet downloadet 100.000 gange, hvilket ifølge partnerskabet bag Værdibyg vidner om en tydelig efterspørgsel i branchen efter de praksisnære vejledninger.

– Det er ikke tilfældigt, at vejledningerne er populære. En brancheundersøgelse fra 2014 viste, at samarbejde og procesoptimering er den vigtigste driver for øget produktivitet. Det er lige præcis det behov, som Værdibyg hjælper med at løse, siger underdirektør i Tekniq og formand for Værdibygs styregruppe, Jan Eske Schmidt.

Flere udfordringer

Selvom der er mange gode råd i de hidtidige vejledninger, peger praktikerne stadig på udfordringer i byggeprocesserne, som der er behov for at udvikle værktøjer og anbefalinger til.

– Når vi fortsat støtter op om arbejdet i Værdibyg, er det fordi, vi kan se, at det stadig er muligt at forbedre processerne både på byggepladsen og hos rådgiverne, når de projekterer. Potentialet er oplagt, og vejledningerne kan hjælpe med at høste gevinsterne, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Den vurdering støtter direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen:

– Vi sætter stor pris på Værdibygs vejledninger, som er et godt værktøj for byggeriets parter, og som medvirker til at sikre bedre samarbejde og forståelse mellem byggeriets mange aktører. Der er et stort behov for at fortsætte arbejde til gavn for hele byggeriet, siger hun.

I den kommende bevillingsperiode vil Værdibyg fokusere på vejledninger om dialog i udbudsprocessen, nye muligheder i udbudsloven, risikostyring, totaløkonomi, optimering af værdikæden og formidling af resultater.

Relateret indhold