Fokus på det almene

Konkurrence skal skabe mere fokus på de gode rammer for hverdagsliv i almene boliger i udkantsdanmark.
Lejerbo og Rambøll vil udfordre debatten om almene boliger i Danmark ved at sætte fokus på potentialerne. Foto: Colourbox.
Lejerbo og Rambøll vil udfordre debatten om almene boliger i Danmark ved at sætte fokus på potentialerne. Foto: Colourbox.

Med en ny idékonkurrence på den åbne innovationsplatform Innosite lægger Rambøll sammen med Dansk Arkitektur Center og den almene administrationsorganisation Lejerbo nu op til at udforske potentialet i almene boliger – særligt i områder langt fra de større byer, der ofte går under navnet ‘udkantsdanmark’.

Konkurrencen har fået titlen ‘On the Edge’, og det centrale spørgsmål lyder ganske enkelt: “Hvordan kan almene boliger skabe gode rammer for hverdagsliv i Udkants-Danmark?”.

Fokus skal vendes

Det bedste forslag præmieres med 16.000 kr.

– Målet med idékonkurrencen er at udfordre den debat, der er om almene boliger. Ofte hører vi kun om problemer – sociale og fysiske – og vi glemmer at se på det store potentiale, som de almene boliger udgør. Det vil vi gøre op med, forklarer Kirstine Brøgger Jensen, der er arkitekt hos Rambøll og står bag idékonkurrencen.

Kirstine Brøgger Jensen har siden 2013 skrevet på en erhvervs-PhD om efterkrigstidens almene boliger i Danmark, og idékonkurrencen ligger i forlængelse af det arbejde.

Hun mener, at idékonkurrencen er en mulighed for at få andre til at byde ind med faglige og nytænkende indspark, som kan være med til at rykke ved den offentlige debat om de almene boliger.

Tænk ud af boksen

Innosite, som lægger digital arena til konkurrencen, er en åben innovationsplatform, som matcher behovet for innovation med de gode idéer. Her kan fagfolk efterlyse idéer, og alle kan i et åbent forum komme med bud på løsninger.

– Vi vil gerne udfordres af både skæve ideer, konkrete forslag, vilde tanker og pudsige påhit. Og idéerne kan beskrive alt fra helhedsløsninger til midlertidige tiltag, forklarer Kirstine Brøgger Jensen.

Konkurrencen vil blive fulgt op med en åben debataften om potentialet i de almene boliger i Udkants-Danmark. Vinderen offentliggøres både på Innosite.dk og konferencen ‘Almene Boligdage 2014’, der løber af stabelen til september i Bella Center.

Relateret indhold