Nrep opfører etagebyggeri med ’et af de laveste CO2-aftryk nogensinde’

Ejendomsinvestorens 13.100 m2 store etagebyggeri af primært træ skal opføres i Nordhavn i København med en forventet CO2-udledning på fem kg CO2 pr. m2 pr. år.
Byggeriet forventes at gå i gang i juni 2024, og de første beboere kan efter planen flytte ind i midten af 2026.

Den danske ejendomskoncern Nrep, som er en del af Urban Partners, opfører nu et 13.100 m2 stort etagebyggeri i seks etager, der kommer til at rumme 114 lejligheder og to erhvervslokaler i alt, og som forventeligt vil være det hidtil mest CO2-reducerede af sin slags i Danmark.

– Det nye træbyggeri bygger videre på de mange erfaringer inden for CO2-reduktion, som vi har fra andre projekter, bl.a. UN17 Village i Ørestad. Den viden bruger vi nu på at skabe en endnu stærkere CO2-profil, siger Nicole van der Star, Investment Developer i Nrep.

– For bare få år siden havde vi ikke troet, at vi ville være nået så langt i dag. Så det er et eksempel på, at udviklingen for alvor kan accelerere, når man virkelig gør en indsats for det, tilføjer han.

Beton skiftes ud med træ

Byggeriet, som er tegnet af Henning Larsen, bliver opført i Nordhavn i København, og den forventede CO2-udledning er på fem kg CO2 pr. m2 pr. år.

Læs også

Top10: Mest læste artikler i maj

For at reducere CO2-udledningen har man arbejdet tæt sammen med førende leverandører, bl.a. arkitekter fra Henning Larsen, entreprenøren 5E og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, hvilket har ført til, at de fleste elementer, der traditionelt laves i beton, er skiftet ud med træmaterialer.

Det gælder bærende konstruktioner, vægge og delvist facader, men også mindre elementer som badekabiner, elevatorskakte og trappekerner.

Derudover vil der være fokus på, at transport i byggefasen så vidt muligt sker med eldrevne køretøjer, ligesom byggeriet vil foregå under en totaloverdækning. Dette er for at undgå, at træet får fugt, og det sikrer både et sundere byggeri og giver en lavere CO2-udledning i byggefasen.

Deler tegninger og byggeplaner

Nrep oplyser, at træbyggeriet i løbet af sin levetid vil binde en stor mængde CO2, som frigives igen ved den teoretiske afbrænding af materialerne efter 50 år, og her er lagt vægt på at designe huset, så det let kan adskilles og genanvendes, hvis byggeriet en dag skal nedrives.

Desuden vil byggeriet være næsten energiselvforsynende i kraft af jordspyd, varmepumpe og solceller.

Læs også

Living Places snupper to arkitekturpriser mere

Og en stor del af erfaringerne vil resten af branchen kunne nyde godt af, fortæller Nicole van der Star:

– Projektet bliver et open source-projekt, og vi kommer til at dele både tegninger og byggeplaner, så andre frit kan kopiere eller lade sig inspirere af projektet. For os handler det i lige så høj grad om at udvikle og videndele og på den måde inspirere andre i branchen, så vi sammen kan skabe en mere bæredygtig fremtid i hele ejendomssektoren.

Skal opfinder et nyt formsprog

Trods de nytænkende tiltag baserer etageejendommen sig også på byggetraditioner, som branchen er fortrolig med og dermed let kan skaleres.

Elementerne er videreudviklet af blandt andre Troels Dam Madsen, som er Associate Design Director i Henning Larsen, hvor han sammen med teamet har tænkt både design, funktionalitet og bæredygtighed ind i hver detalje:

– Arkitektur handler om at skabe og nytænke bygninger på en måde, som både er unik og fremadsynet. Som stand står vi overfor at skulle opfinde et nyt formsprog for de nye lette byggerier i biogene materialer, siger Troels Dam Madsen.

Læs også

Hvor mange spejderhytter kan man få for 140 mio. kr.?

Han tilføjer:

– Her har vi taget favntag med en velkendt og elsket typologi som traditionelt er i tunge materialer, nemlig Københavner-karréen. I jagten på at reducere CO2-aftrykket mest muligt har vi været inde og røre ved alle komponenter som er gensidigt afhængige af hinanden.

Byggeriet forventes at gå i gang i juni 2024, og de første beboere kan efter planen flytte ind i midten af 2026.

Relateret indhold