Kritik: Nedskæringer vil gå ud over arkitekturen

Arkitektfagets organisationer og skoler er gået sammen i kampen mod nedskæringer.
Regeringens sparekniv skal blive i skuffen. Ellers vil det gå ud over blandt andet danske arkitekters stærke position globalt. Foto: Colourbox.
Regeringens sparekniv skal blive i skuffen. Ellers vil det gå ud over blandt andet danske arkitekters stærke position globalt. Foto: Colourbox.

“De danske arkitekt – og designuddannelser er blandt verdens mest velansete, fordi de på unik vis uddanner arkitekter, designere og planlæggere i helhedsorienterede og kunstneriske metoder. Hvis vi fortsat skal styrke danske arkitekter, planlæggere og designeres position på det danske og internationale marked, og fortsat udvikle noget af verdens bedste arkitektur, så skal sparekniven blive i skuffen.”

Sådan indledes en artikel på Arkitektforeningens hjemmeside, som skal fungere som et opråb i forhold til de planlagte besparelser på fagområdet.

Hvis vi fortsat skal styrke danske arkitekter, planlæggere og designeres position på det danske og internationale marked, og fortsat udvikle noget af verdens bedste arkitektur, så skal sparekniven blive i skuffen.

Indlæg på Arkitektforeningens hjemmeside.

Arkitektforeningen har sammen med FAOD – Forbundet Arkitekter Og Designere, Design Denmark og Danske Arkitektvirksomheder endvidere henvendt sig til uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen med det formål at få ham til at revidere regeringens planer om besparelser på arkitekt- og designuddannelserne.

Regeringen gambler

– Vi er meget overraskede over, at udmeldingen lander midt i en god dialog med ministeren om at forbedre, styrke og koncentrere vores uddannelser, og vi synes, regeringen gambler med fremtidens kunstneriske arkitekt- og designuddannelser, udtaler rektor ved Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen til Arkitektforeningens hjemmeside.

Han er desuden formand for rektorsammenslutningen for arkitekt- og designskolerne i Aarhus, Kolding og København.

Arkitektforeningens direktør, Jesper Pagh har i et debatindlæg advaret mod ministeriets “detailregulering baseret på fejlagtige antagelser?:

– I stedet for at tro, at færre arkitekter giver flere ingeniører, vil jeg anbefale ministeren at lytte til Uddannelses- og Forskningsministeriets eget udvalg og ikke skære økonomisk ned på arkitektskolerne. Så undgår vi en hovsaløsning skabt ud fra et forældet øjebliksbillede, der vil underminere den stærke profil og høje eksportværdi, dansk arkitektur besidder, skrev han i sit indlæg.

Paradoksalt

Ministeren har i skrivende stund endnu ikke reageret på den fælles henvendelse, men at trække et sparekrav ned over alle videregående uddannelser giver ikke mening hos Arkitektforeningen:

– Danmark oplever i disse år en vækst i de kreative erhverv – båret af arkitekt- og designvirksomhederne. Eksporten på området stiger, og bl.a. Dansk Industri efterlyser endnu flere rådgiverkompetencer inden for bl.a. designrådgivning. Oven i det topper de tre uddannelsesinstitutioner internationale lister over verdens bedste arkitektur- og designskoler og er kendetegnet ved at være unge elite- og forskningsinstitutioner, som i forvejen har få midler til forskning. Derfor er det på alle måder paradoksalt, at ministeren, ud over et krav til alle videregående uddannelser om at skære to procent, også har tilkendegivet, at han gerne ser en større dimensionering (reduktion af studieoptag) på design- og arkitektskolerne, end det, udvalget til fremtidssikring af de videregående kunstneriske uddannelser, som den tidligere regering nedsatte, foreslår, skriver Arkitektforeningen på sin hjemmeside.

Relateret indhold