Grønt lys til ELF-projekt med 244 boliger

Lyngby-Taarbæk Kommune har netop givet accept til opførelsen af boliger på en 55.200 kvadratmeter stor grund.
Arkitema Architects og ELF Development har udviklet planerne for den kommende bydel, hvor der er sat fokus på sammenhold og fællesskab for de kommende beboere. Visualisering: Arkitema Architects.
Arkitema Architects og ELF Development har udviklet planerne for den kommende bydel, hvor der er sat fokus på sammenhold og fællesskab for de kommende beboere. Visualisering: Arkitema Architects.

Øst for DTU og syd for det kommende Novozymes forskningscenter har Lyngby-Taarbæk Kommune netop givet grønt lys til opførelsen af 244 boliger i et helt nyt byområde – Trongården.

Grunden er blevet solgt til ejendomsudvikleren ELF Development, der vil skabe en blandet bebyggelse, med et-, to- og tre-plans huse. Arkitema Architects har tegnet stregerne til den kommende bydel, hvor der er sat fokus på sammenhold og fællesskab for de kommende beboere.

Bebyggelsen bliver som en lille urban landsby. Her er stor diversitet i boligtyperne, små snoede veje, grønne områder og lommer, som binder stedet sammen.

Partner Mette Julie Skibsholt Arkitema Architects

Kommunen har fokus på at tiltrække nye, videnstunge virksomheder til området, og der er allerede godt gang i etableringen af blandt andet et nyt forskningscenter for medicinalvirksomheden Novozymes. Samtidig med flere virksomheder i kommunen, stiger efterspørgslen efter boliger og derfor ser ELF Development også Trongården som et interessant og vigtigt område i Lyngbys fortsatte udvikling.

– Vi er begejstrede over at have fået muligheden for at præge udviklingen af Lyngby. Vi har vurderet, at Lyngby-Taarbæk Kommune har en særdeles interessant strategi som Vidensby, og kombinationen af velfungerende uddannelsesinstitutioner og tiltrækning af større virksomheder gør, at efterspørgslen af nye attraktive boliger er stor. Vi har derfor store forventninger til gennemførslen af boligprojektet på Trongården, fortæller adm. dir. i ELF Development, Ludvig Find, i en pressemeddelelse.

En urban landsby

Hos Arkitema Architects, der skal tegne både boligerne og de omkringlæggende grønne områder, er der ambitioner om at skabe et område, der kommer til at gøre en forskel for beboerne og som kommer til at skille sig ud.

Der skal være fokus på at få fællesskabet til at spire på tværs af generationer, fagligheder og familiemønstre. Ned gennem Trongårdens byområde skabes der et rekreativt, grønt strøg, som kobler sig på Novozymes aktivitetssti nord for området. Dette grønne strøg er tænkt som et rekreativt område, der motiverer til leg, dyrkning og bevægelse.

Til dette fællesområde, og fællesskabstanken, er der også udlagt nogle mindre værksteder, som beboerne kan finde et fællesskab omkring. Eksempelvis et fælles værksted, hvor man kan lappe cykel, finde haveredskaber, vaske bil og hvor beboerne kan samles til fejringer og fællesspisning. Alle disse steder er med til at underbygge og skabe et sammenhold og fællesskab i Trongården på tværs af faglige ophav, menneskelige relationer og flere generationer.

– Det er et stort privilegie for os i Arkitema at udvikle Trongårdens byområde. Bebyggelsen bliver som en lille urban landsby. Her er stor diversitet i boligtyperne, små snoede veje, grønne områder og lommer, som binder stedet sammen. Området bliver uden tvivl eftertragtet, og derfor er det også vigtigt for os, dels at lave et byområde, hvor der er plads til at leve livet og dels skabe boliger, der kommer til at gøre en forskel for de mennesker, som bor i dem. Jeg er sikker på, at Trongården kommer til at blive et attraktivt område at bo i og et område, hvor både beboere og gæster får lyst til at være, fortæller partner i Arkitema Architects, Mette Julie Skibsholt.

Borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune Sofia Osmani er glad for salget og ser frem til at få et, måske sidste, attraktivt byområde til byen:

– Det er enestående og nok også sidste gang, vi får mulighed for at bringe et større område i spil til en nyt rækkehuskvarter, da de resterende grønne arealer nu bevares som en rekreativ kvalitet i Hjortekær. Det betyder også, at de nye boliger får en unik beliggenhed. Samtidig er det kommende projekt Svanemærket, af høj kvalitet og skaber en god variation og balanceret byudvikling, som passer rigtigt godt ind i det grønne område, siger hun.

Bygningerne kommer til at bestå af ca. en 1/3 private udlejningsboliger og 2/3 ejerboliger.

Ud over ELF Development og Arkitema Architects er Niras ingeniør på projektet.

Visualisering: Arkitema Architects.
Visualisering: Arkitema Architects.

Relateret indhold