– Det var fristende at tegne en ikonisk bygning

Det var fristende for arkitekterne bag vinderforslaget til den nye arkitektskole i Aarhus at tegne en ikonisk bygning, men de holdt fokus på husets kunnen.
Brian Vargo, Jonas Snedevind Nielsen og Mathias Palle skal tegne den nye arkitektskole i Aarhus. Foto: Kristian Troelsen.
Brian Vargo, Jonas Snedevind Nielsen og Mathias Palle skal tegne den nye arkitektskole i Aarhus. Foto: Kristian Troelsen.

Det var overraskende for mange, at den helt nyetablerede tegnestue Vargo Nielsen Palle bestående af de tre unge arkitekter Brian Vargo, Jonas Snedevind Nielsen og Mathias Palle 17. marts vandt konkurrencen om at tegne den nye arkitektskole i Aarhus. Med i konkurrencen var store, etablerede tegnestuer, og chancen for at tegne rammerne for kommende generationer af arkitekter er i de fleste arkitekters øjne en opgave, der kræver ekstra opmærksomhed.

Vinderteamet var også bevidst om opgavens karakter, men var samtidig fokuseret på at skabe et hus, der levede op til alle kravene i konkurrenceprogrammet.

Stor symbolsk værdi

– Det har stor symbolsk værdi at tegne en arkitektskole, der skal uddanne fremtidens arkitekter. Det skal være en bygning, man diskuterer, men vi er samtidig gået efter at tegne en uformel bygning. Vi har været meget optaget af, hvad huset skal kunne give de studerende, siger Jonas Snedevind Nielsen, og Brian Vargo fortsætter:

– Vi har tænkt meget over arkitekturen kontra hvad vi blev bedt om at tegne i konkurrenceprogrammet. Vi kiggede rigtig meget på stedet og på de ressourcer, der var lige nøjagtigt på det sted i Aarhus. Der er ingen tvivl om, at det var fristende at lave et ikonisk byggeri, men det handler om at tegne det rigtige hus.

Mødtes hos Jaja

De tre arkitekter mødte hinanden hos Jaja Architects i København, og Jonas Snedevind Nielsen og Mathias Palle var lige blevet færdiguddannede, da de sammed med Brian Vargo besluttede at deltage i konkurrencen om den nye arkitektskole. Og da de vandt den åbne idekonkurrence, besluttede de at bruge projektet som afsæt til at etablere deres egen tegnestue.

– Det er en stor mulighed for os at skulle tegne en arkitektskole, og firmaet er også etableret rundt om projektet. Det er ret fantastisk at få lov til at starte på den måde, siger Mathias Palle.

Stor mulighed

Den nye arkitekskole i Aarhus skal placeres ved Godsbanen, hvor kulturproduktion af både professionelle kunstnere og almindelige borgere er i centrum, lige som der er skateramper og en brugerpark med blandt andet urban farming. Og vinderteamet har gjort sit bedste for at tilpasse det nye hus til Godsbanen, men også til den tilstødende by. Den nye arkitektskole er i arkitekternes egne øjne tegnet, så den er høj og formel i den ende, der møder Aarhus by, og lav og uformel i den ende, der knytter sig til den grønne kile ved Godsbanen, der netop er karakteriseret af uformel struktur. Således rager skolen tre etager op ind mod byen og trapper i tre trin helt ned ud mod godsbanearealerne.

Bevarer identiteten

– Godsbanen har en identitet, der ikke skal udskiftes, men være en del af skolen. Det er ikke skolen, der er stjernen. Den skal fungere som et backstage-område og give de studerende værktøjerne til at skabe arkitektur, siger Brian Vargo.

– Vi ønskede at bringe den kreative ånd i området ind i huset, for det er et stærkt aktiv, fortsætter Mathias Palle, der sammen Jonas Vind Nielsen er uddannet fra Aalborg Universitet i 2015, mens Brian Vargo er uddannet fra Cal Poly i Californien tre år tidligere.

De tre unge arkitekter har haft et stort fokus på at fjerne alle unødvendige ting under tegnearbejdet – ikke mindst af hensynet til økonomien i projektet.

Hele programmet

Generelt har vinderteamet været meget fokuseret på hele konkurrenceprogrammet – herunder økonomien – og det var da også dette fokus, der blev lagt til grund for dommerkomitéens valg af vinderprojektet. Her var der flere mangler i de øvrige projekter, der omfattede projekter fra veletablerede tegnestuer som BIG, Lacaton & Vassal samt Sanaa. Netop de tre tegnestuer var prækvalificeret til konkurrencen, mens Vargo Nielsen Palle gik videre fra den åbne konkurrence.

Stor tro

– Vi har været glade for at være i så stærkt selskab. Samtidig har vi været meget bevidste om, at vi ikke ville lægge os an efter de andre deltagere i konkurrencen. Vi har ikke villet lave en “plejer”, og vi har har haft en stor tro på vores eget koncept, siger Jonas Snedevind Nielsen, og Mathias Palle fortsætter:

– Det er spændende at være i selskab med dygtige arkitekter, og vi er selvfølgelig stolte over at have vundet. I den forbindelse skylder vi hele vores team stor tak. Vi har meget nøje udvalgt, hvem vi ville samarbejde med, og vi har vidst, hvad de kunne tilføre projektet. Vi har fra første dag haft ingeniørerne med, og vi har haft en integreret designproces, hvor vi hver uge har sat os sammen og gjort status over projektet. Det har været vigtigt for at kunne tilpasse projektets ret beskedne økonomi med vores arkitektoniske ambitioner. Samarbejdet har betydet enormt meget, og det er en stærk holdindsats, der betyder, at vi står med et vinderprojekt nu, siger Mathias Palle.

Bygningen er højest, hvor den møder Aarhus by og trapper så ned mod Godsbanen, som er et område, hvor der er fokus på kultur i alle afskygninger. Foto: Kristian Troelsen.
Bygningen er højest, hvor den møder Aarhus by og trapper så ned mod Godsbanen, som er et område, hvor der er fokus på kultur i alle afskygninger. Foto: Kristian Troelsen.
Vinderteamet bestående af Adept, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult, Steensen Varming samt Vargo Nielsen Palle. Foto: Kristian Troelsen.
Vinderteamet bestående af Adept, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult, Steensen Varming samt Vargo Nielsen Palle. Foto: Kristian Troelsen.
Her ses den nye arkitektskole indplaceret i en model af Aarhus midtby. Foto: Kristian Troelsen.
Her ses den nye arkitektskole indplaceret i en model af Aarhus midtby. Foto: Kristian Troelsen.

Relateret indhold