Cowi en del af prisvindende lysprojekt

Ved Lux på Lund Universitet understøtter lysdesignet de studerendes aktiviteter i de sammensatte bygninger, og det har resulteret i en fornem lyspris.
Om aftenen skal facadebelysningen skabe en tryg og indbydende atmosfære. Foto: Cowi.
Om aftenen skal facadebelysningen skabe en tryg og indbydende atmosfære. Foto: Cowi.

Om Lux

  • ?Lux består af separate bygninger fra forskellige tidsperioder, der er blevet sammenbygget til et nyt center for humaniora og teologi på Lund Universitet. Bygningen omfatter et stort bibliotek, moderne auditorier og undervisningslokaler, mødelokaler, kontorer, café, foyer og et spektakulært atrium.
  • De nyeste teknologier og design er blevet anvendt og tilpasset til et moderne universitetsmiljø, og samtidig er de enkelte bygningers oprindelige udtryk bevaret. Bygningens samlede areal er 17.000 kvm med plads til 400 medarbejdere og 3.000 studerende.

Lux, samlingspunktet for humaniora og teologi ved Lund Universitet i Sverige, har vundet den svenske lyspris 2015. Cowi har arbejdet tæt sammen med designerne om belysningen, idet bygherren, Akademiska Hus, har prioriteret et velplanlagt lysdesign helt fra projektets start.

– Projektet viser, at det betaler sig at indarbejde lysdesign fra de tidlige faser af projektet. Resultatet er en bygning, hvor belysningen understøtter indendørs og udendørs komfort, hvor de studerende nemt kan orientere sig i den store bygning, og hvor lysarmaturerne er specialdesignet til bogreoler og pulte, siger Jørgen Kjer, der er lysdesigner hos Cowi.

Projektet viser, at det betaler sig at indarbejde lysdesign fra de tidlige faser af projektet.

Jørgen Kjer Lysdesigner, Cowi

Nyt og gammelt

Lux består af tre bygninger, og den største udfordring for lysdesignerne var de forskellige bygningstyper, hvor nyt møder gammelt.

– Det var vigtigt for os at udvikle et lyskoncept, hvor lyset er den røde tråd, der binder bygningerne sammen til en helhed. For at opnå denne oplevelse af ensartethed og helhed har vi blandt andet anvendt lineær lys i alle rummene, forklarer Jørgen Kjer.

Projektet gør desuden brug af teknikker som kunstigt dagslys på vægge i stedet for på gulve samt en gennemgribende anvendelse af dynamisk lys, hvilket giver en oplevelse af dagslys overalt, selv i kælderen.

Svensk lyspris 2015

Tiltagene har været medvirkende til et lysdesign, der for nylig vandt den svenske lyspris 2015, hvor ikke mindst den succesfulde blanding af nyt og gammelt var et af juryens hovedargumenter for tildelingen af prisen.

– Lyset udgør en helhed, hvor dagslys og kunstlys interagerer i de forskellige bygninger. Lysdesignet afspejler dynamikken i studiemiljøet og skaber på samme tid et interessant ydre. Nøgleordene er renhed, enkelhed og lethed. Lysdesignet har med succes formået at overvinde de udfordringer, der opstår, når man stræber mod at integrere nyt og gammelt, lyder det blandt andet i juryens begrundelse.

Hos Cowi er man naturligvis glade for anerkendelsen for lysarbejdet på i Lund.

– I Cowi er vi glade for og stolte over, at prisen gik til Lux. ‘Cool’ er et hyppigt ord blandt de studerende, når talen falder på bygningen. Det tager vi som et tegn på, at vores vision er blevet til virkelighed, siger Jan Lövgren, Vice President for Cowi Buildings i Malmø.

Lux deler i øvrigt årets svenske lyspris med Kristi Kongens Kirke i Göteborg.

Dagslys og kunstlys blandes i mødet mellem den nye og den gamle bygning. Foto: Cowi.
Dagslys og kunstlys blandes i mødet mellem den nye og den gamle bygning. Foto: Cowi.

Relateret indhold