Leverandør: Markedet er udfordret, men sådan fortsætter vi vækstrejsen

Ny prognose forudser markant dyk for byggebranchen, men der er forsat rum for at komme godt ud på den anden side. Badeværelses- og sanitetsleverandøren Laufen giver deres opskrift.
En bred produktpalette gør Laufen fleksible på projektleverancer og er med til sikre os en god position, lyder det fra Daniel Jørn Nielsen, administerende direktør i Laufen.
En bred produktpalette gør Laufen fleksible på projektleverancer og er med til sikre os en god position, lyder det fra Daniel Jørn Nielsen, administerende direktør i Laufen.

Den står på nedgang for byggeriet på 15 mia. kroner i 2023, lyder en dugfrisk prognose fra Byggefakta. Research- og datavirksomheden har analyseret antallet af igangsatte større byggerier på det professionelle projektmarked – som står for godt halvdelen af den samlede danske byggeaktivitet.

Det er især erhvervsbyggeriet og boligbyggeriet, der bliver ramt af markant nedgang, vurderer Byggefakta, men der er også lyspunkter. Blandt andet et comeback for energi- og renoveringssektoren, som vurderes at vækste med 5,6 mia. kroner ovenpå et par hårde år i 2020-2022.

Opbremsningen udfordrer både bygherrer, udførende og leverandører i byggebranchen. Eksempelvis den schweiziske badeværelses- og sanitetsleverandør Laufen, som efter et par stærke vækstår nu også ser ind i mere usikre tider.

Som dog også giver muligheder. Dem har virksomheden tænkt sig at gribe ved at satse på fleksibilitet i produktleverancerne til byggeprojekterne og et skarpt fokus på at vinde markedsandele.

Produktvalg tilpasses justerede budgetter

– Foreløbig afspejler aktiviteten i vores projektafdeling og antallet af projektforespørgsler endnu ikke de udfordringer, som der ses i markedet, hvilket er glædeligt, siger Nicki Mørkeberg, Laufens projektchef.

Netop nu handler det om at sikre den bedst mulige løsning til den rigtige pris, siger Nicki Mørkeberg, projektchef i Laufen.
Netop nu handler det om at sikre den bedst mulige løsning til den rigtige pris, siger Nicki Mørkeberg, projektchef i Laufen.

– Men vi har også oplevet at flere større byggeprojekter bliver udsat. I flere tilfælde er det derfor nødvendigt at konvertere de oprindeligt valgte produkter til nogen i en lavere priskategori, fortæller han om den fleksibilitet, det kan være afgørende at kunne udvise netop nu, når kundernes byggeprojekter udfordres af bl.a. stigende omkostninger.

– Der er det så vores styrke at have et bredt et sortiment, så vi kan ramme det rigtige forhold mellem pris og kvalitet eller afhængigt af hvilke funktioner byggeprojektet har fokus på, siger han og understreger, at det netop nu handler om at sikre den bedst mulige løsning til den rigtige pris.

Vækster sig uden om krisen

Analysen fra Byggefakta viser også, at byggeaktiviteten var lavere i første kvartal af 2023 sammenlignet med 2022, men forventes at stige i andet halvår, især i august, hvor mange byggerier ofte igangsættes. Prognosen viser således et højere niveau i 3. kvartal af 2023, på trods af de nuværende udfordringer.

Mange bygherrer afventer dog mere favorable markedsvilkår, og markedet forventes at være udfordrende i starten af 2023. Det kan dog også hurtigt bedre sig, hvis det markedsvilkårene ændrer sig.

De usikre udsigter sætter branchens virksomheder under ekstra pres for at fokusere på egen performance og sikre sig større markedsandele. Et fokus, som også Laufen har, bekræfter den administrerende direktør Daniel Jørn Nielsen.

– Vi havde endnu et rekordår i 2022, hvor vi øgede vores markedsandel på sanitetsområdet. Netop derfor har vi været lidt ekstra opmærksomme på hvordan vores position vil være på markedet her efter første kvartal 2023, fortæller han.

– Vi holder meget øje med markedets udvikling og tendenser, hvor det er naturligt at markedsudsving også kan påvirke os.

Ifølge direktøren har Laufen afsluttet første kvartal 2023 med forsat vækst. Og forventningen er, at man fortsat er bedre end markedstrenden inden for sine produktkategorier.

– Vi har en strategi om at levere fuldsortiment inden for badeværelseskategorien og forsat at styrke Laufens position på markedet. Senest har vi lanceret indbygningscisterner og et bredt sortiment af betjeningsplader med stor succes. Vores næste skridt bliver lancering af armaturer, så der vil være et stort potentiale for forsat vækst i fremtiden, slutter Daniel Jørn Nielsen.

Relateret indhold