Aarhus Kommune er i gang med kæmpeskift til LED

20.000 kviksølvgadelamper skal skiftes til LED-teknologi i Aarhus. De foreløbige resultater viser, at tilbagebetalingstiden bliver på 20 år.
Aarhus Kommune er i færd med at udskifte 20.000 kviksølvgadelamper til LED-teknologi i Aarhus. Foto: Colourbox.
Aarhus Kommune er i færd med at udskifte 20.000 kviksølvgadelamper til LED-teknologi i Aarhus. Foto: Colourbox.

LED

  • – En ny LED-lampe forbruger cirka 60 procent mindre energi end en kviksølvlampe. Det giver en årlig besparelse på elregningen svarende til 1.500 husstandes forbrug, når alle 29.000 kviksølvlamper er udskiftet i Aarhus Kommune.
  • – Projektet forventes at give en samlet CO2-besparelse på 2.500 tons.
  • – Projektet modtager støttemidler fra EU’s ELENA-fond.

Frem mod slutningen af 2018 udskifter Aarhus Kommune 29.000 nedslidte kviksølvgadelamper med moderne og miljøvenlig LED-teknologi. Udskiftningen sker i hele kommunen og betyder markante besparelser på elregningen, lige som den skal både skabe tryggere boligområder, øget trafiksikkerhed og bidrage til visionen om at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030.

Mårslet fik som en af de første byer glæde af den nye vejbelysning for et år siden, og den første opgørelse viser, at skiftet til LED-teknologi i Mårslet alene det første år har givet en besparelse på næsten 200.000 kroner.

Udgifterne til projektet vil være tilbagebetalt i løbet af 20 år.

Kristian Würtz Rådmand, Teknik og Miljø

Tager 20 år

– Skiftet til LED-teknologi i store dele af vejbelysningen skal være med til at indfri målet om, at vi i Aarhus Kommune er CO2-neutrale i 2030. Det er en god sidegevinst, at besparelserne på elregningen er så store. Det betyder, at udgifterne til projektet vil være tilbagebetalt i løbet af 20 år, siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Udskiftningen af de mange gadelamper forløber efter planen, og frem til december bliver der arbejdet på at give Stavtrup, Brabrand, Hasle, Sabro og Tilst bedre oplyste gader. Herefter bevæger montørerne sig videre til den nordlige del af kommunen.

Relateret indhold