Forskere opfinder nyt energivenligt kølesystem

Danske forskere har opfundet en ny energieffektiv teknologi til nedkøling af blandt andet køleskabe og airconditionanlæg i bygninger.
Den nye opfindelse kan sænke køleskabes energiforbrug med en tredjedel inden for 5-10 år. Foto: Colourbox.
Den nye opfindelse kan sænke køleskabes energiforbrug med en tredjedel inden for 5-10 år. Foto: Colourbox.

Et nyt kølesystem, opfundet af et forskerhold med danske forskere fra DTU i spidsen, vil potentielt bruge en tredjedel mindre energi end gammeldags kølesystemer. Samtidig vil man med den nye metode også undgå kølegasser, som over tid kan slippe ud af køleskabe og airconditionanlæg og forurene.

De danske forskere er allerede blevet kontaktet af henholdsvis et italiensk og et tysk firma, der er interesserede i at se nærmere på teknikken.

Hvis et stort elektronikfirma som for eksempel Miele går helhjertet ind i udviklingen, ville man kunne stå med et nyt revolutionerende og energieffektivt køleskab om cirka 5 til 10 år.

Nini Pryds Sektionsleder og professor, DTU

– Hvis vores nye opfindelse holder, hvad den lover, og et stort elektronikfirma som for eksempel Miele går helhjertet ind i udviklingen, ville man kunne stå med et nyt revolutionerende og energieffektivt køleskab om cirka 5 til 10 år, siger sektionsleder og professor fra DTU, Nini Pryds, til Politiken.

Teknologien, som man i over 100 år har anvendt til at nedkøle for eksempel køleskabe, kræver meget energi, og bortskaffelsen af et køleskab skal foregå korrekt, hvis der ikke skal ske udslip af drivhusgasser. I alt udgør energiforbruget fra nedkølingsprocesser sammen med driften af varmepumper cirka 15 procent af verdens samlede energiforbrug.

Den nye opfindelse har allerede fået international omtale. Forskerholdet med de danske DTU-ingeniører i spidsen er blandt andet blevet omtalt i det ansete tidsskrift Nature Energy, der offentligjorde opfindelsen.

Relateret indhold