Bygningsdrift har stort potentiale for besparelser

Potentialet indfries ifølge Energiforum Danmark først, når brugerne og driftspersonalets adfærd inddrages som led i energibesparelserne.
I de fleste bygninger er der stort potentiale for besparelser i energiforbruget, men teknik og isolering kan ikke gøre det alene. Foto: Colourbox.
I de fleste bygninger er der stort potentiale for besparelser i energiforbruget, men teknik og isolering kan ikke gøre det alene. Foto: Colourbox.

Energiforbruget i danske bygninger er stærkt forbundet med bygningsdriften, som er afhængig af brugernes og driftspersonalets adfærd. Ifølge Energiforum Danmark kan op mod 50 procent af de fleste bygningers energiforbrug reduceres, og halvdelen af denne besparelse afhænger af brugernes energiadfærd.

Når der tages initiativ til energibesparelser, er det derfor centralt at undersøge energiadfærden for dermed at indfri det fulde potentiale af besparelserne. Det handler typisk om vaner, teknik og adfærd.

Det hjælper ikke at installere en masse fin energistyring, hvis den der skal bruge det ikke er klædt på til opgaven.

Sekretariatsleder Dorte Nørregaard Larsen Energiforum Danmark

– Det hjælper ikke at installere en masse fin energistyring, hvis den der skal bruge det ikke er klædt på til opgaven, eller opgaven ikke passer ind i hans/hendes daglige rutiner og gøremål. På den måde skaber vi som teknikere faktisk selv mange unødige forhindringer for den energioptimale drift, siger Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder i Energiforum Danmark.

Nudging til god adfærd

Den 20. oktober afholder Energiforum Danmark netværkskonference om ‘Nudging og andre gode værktøjer til god energiadfærd’ i Kolding. Der vil på konferencen være mulighed for at deltage i debatter, indlæg og erfaringsudveksling for på den måde at blive klogere på, hvordan de tekniske løsninger kommer bedst i spil.

Konferencen behandler temaet nudging og energiadfærd på fire spor. Tre spor for folk med interesse for energi, drift og adfærd i henholdsvis offentlige organisationer, boligorganisationer og industrien. Det sidste spor handler om CTS og bygningsautomatik.

Tilmelding og program her.

Relateret indhold