Varmepumper kan sikre fælles landsbyvarme

De mange boliger uden for fjernvarmeområderne kan med nyt ELFORSK-projekt opnå fælles varme og dermed udfase oliefyr.
Grundvandsmagasiner og vedvarende energi i kombination med varmepumper installeret på boligerne leverer landsbyvarme. Foto: Colourbox.
Grundvandsmagasiner og vedvarende energi i kombination med varmepumper installeret på boligerne leverer landsbyvarme. Foto: Colourbox.

Der findes i Danmark 180.000 enfamiliehuse uden for fjernvarme- og naturgasområderne, fremgår det af ELFORSK’s varmepumpe-folder. Disse boliger har vist sig som en udfordring i forhold til den nationale målsætning om et fossilfrit energisystem.

ELFORSK er nu i et projekt med Enopsol, der udvikler energioptimerende løsninger, på vej med en løsning. Man har udviklet et koncept, hvor grundvandsmagasiner og vedvarende energi i kombination med varmepumper installeret på boligerne leverer landsbyvarme.

Vi regner med at kunne tilbyde beboerne en stor økonomisk besparelse, hvis de skifter fra oliefyr til landsbyvarme.

Adm. direktør Stig Niemi Sørensen Enopsol

ELFORSK beskriver, at man med ATES-grundvands køleteknologi benytter lave temperaturer i et fælles grundvandsmagasin og derfor uden varmetab kan distribuere i billige plastrør til de individuelle varmepumper, der sørger for den lokalt ønskede temperatur.

Udfase oliefyr

Det forventes på nuværende tidspunkt, at landsbyvarme-løsningen får en tilbagebetalingstid på under ti år.

– Vi regner med at kunne tilbyde beboerne en stor økonomisk besparelse, hvis de skifter fra oliefyr til landsbyvarme. Hertil kommer, at lokalsamfundet kan skabe et aktivt fællesskab omkring en moderne andelsløsning, siger adm. direktør i Enopsol, Stig Niemi Sørensen.

Netop muligheden for en rentabel udskiftning af oliefyr til vedvarende energi, mener Stig Niemi Sørensen, er en oplagt mulighed for forsyningsselskaberne til at investere, gå ind som bygherre og operatør for på den måde at levere energibesparelser til myndighederne.

Relateret indhold