Affalds-aftale giver flere arbejdspladser på Lolland-Falster

En samarbejdsaftale mellem det offentlige selskab Refa og den private virksomhed Damifo sikrer genanvendelse af blandt andet byggeaffald på Lolland-Falster og øger samtidig beskæftigelsen.

På Lolland-Falster har man haft svært ved at komme af med affald til genanvendelse, fordi affalds- og energiselskabet, Refa, som offentligt selskab grundet lovgivningen på området hverken kan modtage erhvervsaffald til sortering eller i rene affaldsfraktioner til genanvendelse. Det skal en samarbejdsaftale mellem miljøvirksomheden Damifo og Refa nu lave om på.

Damifo rykker ind på Refas Miljøcenter Gerringe ved Rødby, hvor den private miljøvirksomhed har lejet et 77.000 kvm stort areal, som blandt andet omfatter det tidligere slamkomposteringsanlæg, der er miljøsikret efter de bedste standarder. Her vil Damifo både modtage rene affaldsfraktioner og tilbyde sortering af erhvervsaffald med henblik på genanvendelse.

Øget beskæftigelse – direkte og indirekte

Foruden at kunne komme af med affald lokalt og på en måde, som på alle måder lever op kravene om bedre sortering og øget genanvendelse, peger bestyrelsesformand hos Refa, Poul-Henrik Pedersen, også på, at samarbejdsaftalen dels sikrer de nuværende arbejdspladser på Miljøcenter Gerringe og dels skaber fundamentet for nye arbejdspladser:

– Gerringe ligger få kilometer fra det store Femern Bælt-byggeri. Damifo har specialiseret sig i sortering og genanvendelse af affald fra bygge- og anlægsbranchen. Med samarbejdet forventer vi øgede mængder af genanvendeligt affald, som vil kunne behandles lokalt og sandsynligvis også kunne indgå i nye produkter produceret af lokale virksomheder. Så vi taler også om øget beskæftigelse – direkte og indirekte, siger Poul-Henrik Pedersen.

Relevant for Femern-projekt

I dag har den voksende miljøvirksomhed, Damifo, store modtagestationer i Vojens og Hedehusene, hvor der håndteres stigende mængder affald, som for hovedpartens vedkommende sikres nyt liv gennem bearbejdning. Foruden at denne ekspertise nu kommer miljøet og virksomheder og borgere på Lolland-Falster til gode, fremhæver direktøren også Femern-byggeriet, som en årsag til, at Damifo satser på Lolland-Falster:

– At drive virksomhed handler om at være relevant for kunderne. Ved at åbne en afdeling i Rødby bliver vi både tilgængelige og relevante – ikke bare for erhvervslivet på Lolland-Falster, men også for det store Femern-projekt, siger John Kaldahl.

Foruden en 10-årig lejekontrakt omfatter aftalen også mulighed for et driftssamarbejde om maskiner, udstyr og personale.

Relateret indhold