Tagdækker tog turen fra bund til top

Phønix Tag Materialer har siden 2019 hjulpet ledige unge ind på arbejdsmarkedet. Torsdag modtog den første "Tagdækker Trainee" sit svendebrev.
Patrick Jensen, 27, er i dag ansat ved Tagpap A/S i Skive. Pressefoto.
Patrick Jensen, 27, er i dag ansat ved Tagpap A/S i Skive. Pressefoto.

Om Tagdækker Trainee

  • Phønix Tag Materialer har iværksat forløbet Tagdækker Trainee i samarbejde med en række private virksomheder samt jobcentre over hele landet.
  • Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og uddannelsesudbyderen Learnmark i Horsens bidrager såvel som fagforbundet 3F.
  • Forløbet varer 12 uger, som består af en kombination af undervisning og praktik hos lokale tagdækkervirksomheder.
  • Deltagerne kan kombinere forløbet med uddannelser eller jobs; eksempelvis en nymesterlære, en EGU, IEUD ellerordinær ansættelse.

– Jeg føler, jeg har fundet den rette hylde og et erhverv, jeg elsker.

Sådan siger Patrick Jensen, 27. Han, der netop har modtaget sit svendebrev, kan nu kalde sig tagdækker – ikke mindst takket være en indsats, som Phønix Tag Materialer står bag.

Gennem opkvalificeringsforløbet Tagdækker Trainee har de givet en håndfuld unge muligheden for at bytte en rolle som ledige på samfundets bund ud med et job på toppen af tagryggen. Og Patrick Jensen er kan som den første trainee kalde sig for uddannet tagdækker.

– At stå med et svendebrev i hånden er den største sejr i mit liv. Det, at jeg nu har gennemført en uddannelse og fået et bevis på, jeg kan noget, betyder utroligt meget, siger han og peger på Tagdækker Trainee som en vigtig faktor:

– Tagdækker Trainee-forløbet var med til at skubbe mig i en ny retning, og har givet mig troen tilbage på mig selv og langt mere livsglæde, fortæller den nyudklækkede svend.

Blåstempling af projektet

Tagdækkerbranchen generelt mangler arbejdskraft. Og det var baggrunden for Phønix Tag Materialers engagement med de unge.

Virksomheden iværksatte for to år siden programmet Tagdækker Trainee og har fået opbakning fra både ministerium og jobcentre landet over og sendt mere end 40 ledige ind på arbejdsmarkedet.

Ifølge Kenneth Vraa hos Phønix Tag Materialer er Patrick Jensen det endegyldige eksempel på, at projektet virker efter intentionen. På den ene side hjælpes de unge ledige ind på arbejdsmarkedet og på den anden side tilføres branchen friske hoveder og hænder.

– Trainee-forløbet for tagdækkere er tænkt som en håndsrækning til dem, der endnu ikke er klar til en erhvervsuddannelse. Gennem en kombination af skole og praktik hos en tagdækkervirksomhed, får demuligheden for at komme tættere på arbejdsmarkedet, siger han og uddyber:

– Det giver de unge en meningsfyldt hverdag, hvor de både lærer og bidrager. Og i sidste ende får tagdækkerbranchen også tilført flere kvalificerede medarbejdere. Det er Patrick Jensen et glimrende eksempel på, siger han.

Relateret indhold