Første spadestik til nyt oplevelsescenter

Opførelsen af Oplevelsescenter Skamlingsbanken går nu i gang. Cebra har tegnet projektet, der med sin arkitektur og placering i landskabet bliver startskuddet for ny viden om det særlige og historiske sted.
Oplevelsescentret er tegnet ind som en naturlig del af landskabet. Visualiseringer: Cebra.
Oplevelsescentret er tegnet ind som en naturlig del af landskabet. Visualiseringer: Cebra.

Projektet

  • Adresse: Sjølund, Kolding
  • Bygherre: Kolding Kommune, Skamlingsbankeselskabet, Fonden til bevarelse af Klokkestabelen
  • Omfang: 500 m2 oplevelsescenter
  • År: 2019-2020
  • Arkitekt: Cebra
  • Landskab: Opland
  • Udstillingskoncept: Yoke
  • Ingeniør: Dansk Energi Management & Esbensen, Drias Rådgivende Ingeniører

Skamlingsbanken er på mange måder overvældende. På dette sted forenes istidslandskab med vigtige begivenheder for Danmarkshistorien. Det var her man helt tilbage i 1843 så stedets potentiale og vigtighed for den danske identitet og retten til at tale sit danske modersmål ved lovgivende forsamlinger.

Her opførte man Mindestøtten i 1863, der hyldede den danske sags forkæmpere, her blev der holdt sprogfester, og det var også på Skamlingsbanken, at befrielsen i 1945 blev fejret af op imod 100.000 mennesker, og hvor man siden opførte et mindesmærke for de faldne fra regionen.

Selve bygningen er 500 kvadratmeter.
Selve bygningen er 500 kvadratmeter.

Således har Skamlingsbanken en række vigtige historier at fortælle. Historier som det kommende oplevelsescenter formidler og aktualiserer. Det er her vores fælles fremtid skal sættes til debat via udstillinger og fælles mødesteder indenfor og ude i landskabet. Med første spadestik onsdag graves historien frem, demokratiet sikres endnu mere fokus og tilføres ny næring.

Lille bygning – stor betydning

Det nye oplevelsescenter skal fungere som en arkitektonisk portal til stedets historie og til det bølgende istidslandskab med udsigt over Lillebælt.

Samtidig integreres arkitekturen nænsomt i det unikke landskab som en blid bakke, der udgør en arkitektonisk tolkning af stedets landskabelige karakter. Her kan de besøgende finde vej videre ud i landskabet, eller de kan søge ind i de formidlende udstillinger, caféen eller undervisningen inde i oplevelsescentret.

Samtidig åbner arkitekturen sig mod udsigten via store vinduespartier. Denne udsigt bliver centrum for det kommende oplevelsescenter.

Oplevelsescentret skal være højdepunktet for de besøgende på det historiske sted.
Oplevelsescentret skal være højdepunktet for de besøgende på det historiske sted.

Arkitektur med udsyn

Det kommende oplevelsescenter vil udgøre et af højdepunkterne på det slyngede stisystem, der leder gæsterne igennem stedets istidslandskab og forbi de mange historiske mindesmærker, som gennem historien er opført på Skamlingsbanken.

Således bliver oplevelsescentret en kulminationen af den besøgendes tur i området.

Også interiøret, hvor rummets udformning bliver karakteriseret ved tagformens krumning, indrammer udsigten.

De kommende år skal der investeres store beløb i at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion. Blandt andet har A.P. Møller Fonden skænket 40 millioner kroner til projektet, som gennemføres i samarbejde mellem Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Bevarelse af Klokkestablen og Kolding Kommune.

Oplevelsescentret har forventet åbning for sine gæster i efteråret 2020.

Relateret indhold