2017 tegner godt for parcelhus-branchen

Thomas Dahl er administrerende direktør for eurodan-huse A/S. Pressefoto.
Thomas Dahl er administrerende direktør for eurodan-huse A/S. Pressefoto.

I 2016 fik Danmark det højeste antal nye enfamiliehuse siden finanskrisen. Cirka 4.000 familier fik deres drømmehus. Den gode udvikling forventer vi vil fortsætter i 2017 formentlig med en vækst på 3-400 huse til knap 4.500. Det er immervæk 80 glade familier om ugen, der får nøglerne til deres nye hus.

En vigtig forudsætning for byggeriet i 2017 er tryghed. Det var godt, Folketingets partier satte ejendomsskatten i bero. Dertil er renten fortsat historisk lav, og byggeomkostningerne er lave.

Vækst spredes ud

Siden finanskrisen har nybyggeriet været koncentreret om København, Århus og Aalborg. I 2017 bliver nybyggeriet spredt mere jævnt over landet. Vi ser, at udviklingen og væksten i nye parcelhuse spreder sig til alle de store og mellemstore byer, mens det flader ud i Københavnsområdet.

Skal væksten fortsætte, skal kommunerne i gang med at udstykke nye byggegrunde. Mange steder i landet er byggegrunde nærmest udsolgt. Kommuner, der ønsker udvikling og vil tiltrække børnefamilier, skal i gang. Hurtigt.

Politikerne kan afhjælpe noget af problemet, hvis der indføres en skrotordning for gamle huse med dårlige energiprofil a la skrotordningen for gamle biler.

Branchen har også gjort en del for, at huskøbere kan være trygge og kender deres økonomi. Man skal huske, at det at bygge nyt hus nok er familiens største økonomiske beslutning.

Betal ved indflytning

Konceptet med, at familien først betaler for det nye hus, når det er færdigt, og de modtager nøglen, var en nyskabelse. Ingen udbetaling, og familien kender deres økonomi. Deres risiko er lille.

Det nye i 2017, som blandt eurodan-huse har indført, er at tage dette koncept et skridt videre med en total løsning. Vi dækker alle omkostninger til grund, hus mm. og tager os af alt papirarbejdet, så familien ikke skal finansiere noget, og heller ikke skal i gang med el, vand, gas, miljøforhold, teknisk forvaltning mv. Alt besvær og al risiko er husfirmaets, lige indtil den dag huset er færdigt. Der er ingen udbetaling.

Banker og advokater er meget tilfredse med denne totalløsning. De kan godt se, det er sikkert og enkelt. I dag er det ligeså enkelt at bygge nyt som at købe brugt ved denne løsning.

Så udviklingen går i retning af større overblik, enkelthed og tryghed. Derfor tror jeg, at 2017 også bliver et godt år for huskøberne og for branchen.

Relateret indhold