Mangel på vandingeniører bremser dansk eksport

Henrik Garver, adm. direktør i FRI, efterlyser mere fokus på manglen på vandingeniører. Arkivfoto.
Henrik Garver, adm. direktør i FRI, efterlyser mere fokus på manglen på vandingeniører. Arkivfoto.

Det går fremad for det danske kloak- og spildevandssystem, konkluderer FRI’s State of the Nation 2016 rapport, der netop er udkommet. Men en anden af rapportens konklusioner er, at der er stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for vand- og spildevandssektoren. Det vækker reel bekymring – både hos forsyningsselskaber og i rådgiverbranchen.

Manglen på vandingeniører vil kun stige i fremtiden. Dels går rigtig mange af de ingeniører, der i dag arbejder i branchen, på pension over de næste ti år, dels bliver der ikke uddannet så mange nye, samtidig med at behovet for flere vandingeniører stiger. Det er samlet set et regnestykke, der går i minus. Og det er en kæmpe udfordring i forhold til at håndtere udviklingen af fremadrettede løsninger på vandområdet i Danmark, og i forhold til at have mandskab og ressourcer til at understøtte vandløsninger som Danmarks nye store eksportvare.

Det er helt afgørende, at den stigende mangel på vandingeniører adresseres. Uddannelse er et vigtigt område og en væsentlig udfordring. Antallet af medarbejdere, der ansættes direkte i vand- og spildevandsselskaber, frem for at være ansat i de virksomheder, der er leverandører til vandsektoren inden for teknologi, produkter og rådgivning, er en anden udfordring. Vi ved fra de rådgivende ingeniørvirksomheder, at de allerede i dag takker nej til opgaver på grund af mangel på vandingeniører, og det koster både på videndelingen mellem projekter i Danmark og på eksporten.

Hvis Vandvision 2015 skal implementeres fuldt ud, så skal adgangen til kvalificeret arbejdskraft sikres. FRI anbefaler i State of the Nation 2016, at der kommer større fokus på ingeniøruddannelserne og på vandbranchen som et arbejdsområde, hvor man har stor jobsikkerhed og reelt har mulighed for at gøre en forskel for både mennesker og miljø.

Relateret indhold